Investeren in jezelf, doe je dat genoeg?

10 mei 2018

Terwijl half Nederland bezig is met het uitzoeken en plannen van een (welverdiende) zomervakantie maak ik me zorgen over die andere helft. Dag in dag uit hoor ik de meest schrijnende verhalen. Mensen die jarenlang bij dezelfde werkgever hebben gewerkt. En na een reorganisatie ineens op straat staan. Zonder enig idee hoe je tegenwoordig solliciteert. Of anderen die het einde van hun WW-uitkering in zicht zien komen. Zo onrustig omdat ze een bijstandsuitkering moeten aanvragen. Tenminste, als ze geen eigen vermogen hebben. Want dan mag je eerst je zuurverdiende spaargeld opeten. Dag, zorgvuldig opgebouwde financiële zekerheid.

In dit blog daag ik je uit te investeren in jezelf. Want dat verdien je niet alleen, het betaalt zichzelf bovendien ook terug.

De harde dagelijkse realiteit van een Zelfstandig Professional

Als hard werkende zelfstandig professional heb je veel talenten nodig in je hoge hoed. Het is keihard werken. Strategische marktbewerking en tactische klantbenadering zijn van levensbelang voor jouw ondernemerssucces. Toch struikelen veel ondernemers over authentiek profileren, naamsbekendheid, reputatie, presentatie en een continue stroom aan gekwalificeerde leads.

Want veel van deze kundige specialisten krijgen koude rillingen bij de gedachte aan acquisitie. Of ze hebben geen idee hoe ze zichzelf en hun bedrijf authentiek profileren. Ze doen copy/paste wat anderen op social media doen. Dat kost enorm veel energie. Daar word je ongelofelijk moe van. De vicieuze cirkel van energieverlies en afbrokkelen van je zelfvertrouwen doet zijn intrede.

Hoeveel investeer jij in jezelf?

Ken je de uitspraak: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.” Stop met het herhalen van al die inspanning en energie die niet tot jouw gewenste resultaat leidt. Stop met jezelf aan te passen. Start vandaag met investeren in jezelf om daar morgen al de vruchten van te plukken.

Een testje. Pak pen en papier erbij en maak twee kolommen. Schrijf het antwoord op deze vragen in de linker kolom.

  1. Hoeveel tijd besteed je per dag aan het zoeken naar een nieuwe opdracht? Of als je wel werkt, hoeveel uur per week werk je dan gemiddeld?
  2. Hoeveel geld heb je de afgelopen maanden uitgegeven aan materiële zaken? Dus kleding, tassen, schoenen, kussentjes, bloemen, boeken, chocolade, apparaten enzovoorts.
  3. Hoeveel tijd besteed je per week aan anderen? Door te helpen, je te ergeren of je een mening te vormen over anderen.

Schrijf nu het antwoord op deze drie vragen op in de rechter kolom.

  1. Hoeveel tijd per dag besteed je aan ontspanning? Dingen die je geen energie kosten, maar die je juist energie opleveren.
  2. Hoeveel geld heb je de afgelopen maanden in jezelf geïnvesteerd? Door het inkopen van training, coaching. Of het opdoen van kennis of inzichten?
  3. Hoeveel tijd besteed je per week aan jezelf? Om mentaal en fysiek fit te blijven?

PS: Ontdek met deze test of jouw leven in balans is of je jezelf tekort doet. En eerlijk is eerlijk, ik heb vorig weekend gelijk een minibreak geboekt, want de balans was bij mij ook ver te zoeken.

Zijn links en rechts in evenwicht? Gefeliciteerd! Jij bent op de goede weg. Ligt het accent vooral op de linker kolom? Gefeliciteerd! Voor jou valt nog veel winst te behalen.

3 tips om jezelf makkelijker op de eerste plaats te zetten

Tip 1: Maak jouw feelgood-lijst

Rooster een uur vrij in je agenda en ga op een fijne plek zitten met een notitieblok. Zorg voor een aangename omgeving. Muziek niet te hard, telefoon op stil, deurbel uit. Schrijf het komende uur alle activiteiten op waar je veel plezier aan beleeft. Om jezelf te stimuleren zet je steeds een bolletje voor een volgende activiteit. Ook als die niet gelijk in je opkomt. Denk ook aan dingen die je vroeger met veel plezier deed. Alles wat voor energie of een glimlach zorgt, hoort op jouw feelgood-lijst!

Zet dagelijks minimaal één activiteit van jouw feelgood-lijst op je planning.

Tip 2: Wat betekent dit voor mij

Ben je ook zo makkelijk enthousiast te maken? Heb je al ja gezegd, voordat je nadacht over de gevolgen van jouw ja voor jezelf? Maak met jezelf de afspraak dat je vaste antwoord op voorstellen is: ik denk er nog even over na en kom er later op terug. In deze bedenktijd stel je jezelf deze vragen: Wil ik dit? Kan ik dit? Wat heeft dit voor consequenties voor mij?

Vind je dat moeilijk? Onthoud dan dat je juist door goed voor jezelf te zorgen anderen beter en langer kunt helpen. Daarom zet je in een vliegtuig ook eerst je eigen zuurstofmasker op, voor je dat van je kind opzet.

Tip 3: Daar heb ik geen geld voor (dat ben ik niet waard)

Natuurlijk is het verstandig om te bedenken wat je terugkrijgt voor je investering. Maar iedere ondernemer weet: de kosten gaan voor de baten uit. Roep dus niet gelijk dat je geen geld hebt. Je bent het toch waard!

Wees eerlijk tegen jezelf. Investeren is spannend. Het is een opoffering in tijd en/of geld ten behoeve van een doel dat je pas op lange(re) termijn behaalt. En ons reptielenbrein is geprogrammeerd om voor de snelle beloning te gaan. Maar ja: als je doet wat je altijd deed…

Samen werk maken van jouw merk?

Ben je toe aan een andere manier van denken? Heb je lef?
Dan is het tijd om het roer in eigen hand te nemen en op deze manier te investeren in jezelf. Best spannend, maar oh zo fijn aan het eind van de rit.

Klaar voor een andere aanpak?

Kies jouw persoonlijke troefkaart.