Stapel stenen als metafoor voor de balans tussen vrijheid en blijheid

Zelfstandig Ondernemerschap: Is Vrijheid wel Blijheid?

16 mei 2024

“Hoeveel uur per week werk jij?” Het eerlijke antwoord dat ik haar kan geven, is dat ik dat zo niet kan benoemen. Op het moment dat ik ’s morgens opsta, gaat mijn brein aan en maak ik de to-do-lijst in mijn hoofd. Die ik vervolgens gedurende de dag omzet in de welbekende Ta-Da-lijst.

In dit artikel ga ik op onderzoek naar de vrijheid die zo vaak door ondernemers wordt geroemd. Is die vrijheid wel blijheid? Of toch niet (altijd).

Het is maar werk

Dat zul je mij dus écht nooit horen zeggen. Mijn “werk” voelt immers niet als werk. Het is boven alles een passie, ontstaan uit een intrinsieke motivatie. Noem mij gerust een vrouw met een missie. Ik vind het helemaal prima. Als ondernemer heb je de vrijheid om dat te doen wat je gepassioneerd wilt doen. Daardoor ben je in flow en levert je werk meer energie op dan dat het kost.

Van 9 tot 5

Nee, mijn klok loopt ook na 17:00 door en om 9:00 beginnen klinkt voor mij als uitslapen. Zelfs nu vooral gepredikt wordt dat lang werken niet meer van deze tijd is. Dus nee, voor mij geen 4-urige werkweek. En ja, als een klant mij in het weekend nodig heeft, ben ik er 9 van de 10 keer. Werken wanneer ik wil heeft voor mij alles te maken met vrijheid.

En laat ik even bloedeerlijk zijn. Persoonlijk kan ik me ergeren aan weinig doorzettingsvermogen. Of mensen die niet bereid zijn om net dat stapje éxtra zetten om een verschil te maken. Om dan vervolgens te klagen dat het niet lukt om een verschil te maken. Natuurlijk mag ik niet verwachten dat iedereen hetzelfde is. Toch; als kansen voor het grijpen liggen, raap ze dan op.

Walk the Talk

De klok van een ondernemer heeft vaak geen wijzers. Wij staan 24/7 AAN. Oké minus die +/- 6 uur slaap per nacht dan. Laatst had ik er nog een gesprek met mijn broer over. Het is ons met de paplepel ingegoten. Ja zeggen, is JA doen. Je begint een karwei en dat maak je af! “Walk the Talk”. Voor ons een vanzelfsprekendheid, zo hoort het. Voor anderen een idiote filosofie.

Dat wil zeker niet zeggen dat ik overal ja tegen zeg. Nee, daar is een heel traject van persoonlijke ontwikkeling aan vooraf gegaan. Dat betekent weten waar je waarde toevoegt én weten wat juist energie slurpt. Dus ik zeg zeer regelmatig nee tegen opdrachten. Als ik ja zeg, dan is het ook voor de volle 101 %.

De balans dans

Natuurlijk is het ook belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk én privé. Leren te doseren en oplaadtijd reserveren. Work hard, play harder. In mijn geval betekent dat concreet dat ik maandenlang full focus in en aan mijn opdrachten kan werken, totdat… ik aan mijn lichaam (en overvolle hoofd) voel dat de batterij leegloopt. Op dat moment boek ik (vrij impulsief) een weekendje weg. Mijn ultieme gevoel van vrijheid. Even van de aardbodem verdwijnen. Even niet 24/7 bereikbaar zijn. Even niet continu voor anderen zorgen. Just me, myself and I. Want het leven bestaat uit meer dan alleen werken. Je hebt de vrijheid om daar zelf je prioriteiten in te bepalen.

Een tijd geleden schreef ik een blog met daarin persoonlijke inzichten die ik in de afgelopen 10 ondernemersjaren heb opgedaan. Lees ze eens door en doe er je voordeel mee.

Als je geen vrede kan vinden binnenin jezelf, zal je het nooit ergens anders vinden. – Marvin Gaye

Betere keuzes met een POP

Daar bedoel ik niet mee, dat als je nu een Barbie aanschaft dat het dan de rest van je leven wel goed komt. Dit popje staat voor een Persoonlijk Ontwikkel Plan.

Wil je zelf aan de slag met je POP reserveer dan reflectietijd in je agenda. Denk eens na wat vrijheid voor jou betekent. Waar je nu staat en waar je zou willen staan.

Deze 6 vragen helpen je daarbij:

 • Wie wil je zijn?
 • Met wie wil je zijn?
 • Wat wil je hebben (in materieel opzicht)?
 • Wat wil je doen?
 • Waar wil je nog naartoe (welke landen of plaatsen wil je graag bezoeken)?
 • Hoe wil je je voelen?

Want als je weet wat je wilt en je weet waar je staat, kun je een plan bedenken om je wensen écht te realiseren. Je bent dan echt de regisseur van je eigen leven.

Zó voorkom je “The Wake-up Call”

Veel ondernemers zijn in hun eentje het volledig Chinese circus. Ik vind dat niet zo slim. Want je kunt niet overal de beste in zijn. Zelfs als je dat wel bent, heeft ook jouw dag maar 24 uren. En de vrijheid om op een burn-out af te stevenen is niet echt iets om blij van te worden.

Wil je serieus aan de slag met jouw zakelijke POP? En onderzoeken welke belemmeringen of wensen er zijn op het gebied van:

 • Mindset | rode draad.
 • Etaleren Vakmanschap.
 • Verbindingskracht.
 • Klantreis.
 • Strategische marktbewerking.
 • Communicatiekansen optimaliseren.

Neem dan eens contact met me op voor Individuele Business Coaching. Dan optimaliseren we samen jouw winstkansen.

Ja, ik neem contact op en wil kansen ontdekken en verzilveren