Levenslust zoals de boom op de foto, geworteld en vertakt

Levenslust: wees geworteld en vertakt

13 juni 2024

“Ach Clau, het is maar een getal” stuurt ze me in een lief berichtje. Een glimlach verschijnt op m’n toet. Dit jaar gaan we het serieus anders doen. Vijftig! Graag deel ik dit heel persoonlijk blog met je om je te inspireren te investeren in levenslust. Met als traktatie een heuse Fuck-it list! Geniet (iedere dag) van die traktatie!

Het leven vieren met het einde in zicht

Niet eens zo heel lang geleden schreef ik een blogreeks over (persoonlijk) leiderschap. Met daarin verborgen de zeven eigenschappen van effectief leiderschap volgens Covey. Maak van het einde je begin is een krachtig middel om doelen te realiseren.

Juist zo’n einde inspireerde me om te breken met mijn traditie om met mijn verjaardag te vluchten en voor iedereen onbereikbaar te zijn. In 2024 zou ik mijn leven vieren! Dit gevoel overviel me toen we in 2023 veel te vroeg afscheid namen van Corine, mijn vriendin. Het was ironisch genoeg op een zonnige dag, in een ijskoud crematorium in Rotterdam-Zuid.

Een ronde arena, met 4 grote Tv-schermen waarop het vriendelijke gezicht van Corine ons nog een keer aankeek. Een goed gevulde aula vol vrienden en bekenden. Mensen waarvan ik jarenlang de namen had gehoord en er tot die dag nooit een gezicht bij had gezien. Zie je het voor je? En terwijl Corine in haar kist ligt, houdt iemand met wie ze nauwelijks contact had een toespraak. Opgebouwd uit anekdotes die degenen die haar liefhadden met hem hebben gedeeld. Triest. In- en intriest. Zo wil ik het zeker niet!

Het idee voor “Sensation Gold | The Legacy” ontstaat

In mijn hoofd gaat er een knop om. En ik besluit in dat moment dat wanneer ik 50 word, ik een feest organiseer voor diegene die voor MIJ belangrijk zijn (geweest). Persoonlijk en ook zakelijk. Mensen die voor mij van (MEER)waarde zijn. Die een positieve invloed hebben gehad op wie ik ben en waar ik NU sta.

Een dankjewel bij LEVEN. Want sterker dan ooit besef ik dat tijd een ding is. Dat tijd kostbaar is, realiseer ik me al mijn hele leven. Het is het kostbaarste bezit dat je kunt weggeven. Dat tijd ook eindig is, daar stond ik minder bij stil. Ik besluit dan ook dan het de hoogste TIJD is om mensen te vertellen en te laten voelen dat ze belangrijk voor me zijn.

Een feest vol lekker eten, vriendschap, verbinding en muziek. Je kent mijn medicijn: EDED (elke dag een dansje)! Het was een dag om te koesteren, waarbij ik zelfs een gouden plaat heb gekregen. Tja, van het concert des levens krijgt niemand een program. Behalve ikke dan.

Als je niet meer groeit, sterf je af

Geworteld en vertakt

In het leven hoef je het niet alleen te doen. Je hebt mensen nodig, om te wortelen en te groeien. Wat dat betreft, vind ik de boom wel een prachtige metafoor. En ja, soms breken er hele takken af en blijven er wonden achter. Iedereen ervaart momenten waarop het lijkt dat alles tegenzit. En dan heb je een keuze.

 • Laat je je ontmoedigen?
 • Of blijf je vooruitkijken?

Want daar liggen altijd mogelijkheden. Misschien zijn het niet de kansen waar je op had gehoopt. En lukt het je nooit om je bucketlist af te ronden. Maar wat nu als je het omdraait? Geen bucketlist vol wensen en verlangens, maar een fuck-it list. Een lijst van dingen die je beter kunt laten, zodat je in je leven meer plezier en minder stress hebt. Dag in, dag uit.

Mijn traktatie aan jou: De Fuck-it list

 • Stop met Pleasen: Je kunt niet iedereen tevredenstellen. Leer om ‘nee’ te zeggen en besteed je energie aan wat voor jou belangrijk is. Een nee tegen een ander is vaak een ja tegen jezelf.
 • Negatieve Mensen Vermijden: Omring jezelf met mensen die je energie geven, niet wegnemen. Kies voor ABC-spelers en neem afscheid van de D-spelers in je leven.
 • Perfectie Nastreven: Het leven is geen rechte lijn naar succes. Accepteer dat fouten maken menselijk is en vaak de deur opent naar nieuwe mogelijkheden. Die hoef je alleen maar te pakken.
 • Vergelijken met Anderen: Misschien wel de vloek van deze tijd. We weten alles van iedereen. Dus gaan we vergelijken. Niet doen! Dat levert je helemaal niets op. Focus op je eigen pad en de vooruitgang die je boekt.
 • Wrok Koesteren: Vergeven is niet altijd makkelijk. Probeer het toch, juist voor jezelf. Al die onnodige emotionele lasten kosten je bakken met energie. Leer loslaten, zodat je niet langer gekweld wordt en nog meer pijn ondervindt.
 • De Mening van Anderen: Zou je dat nu wel doen? Mensen delen te pas en te onpas hun mening met je. Laat je daar NOOIT door tegenhouden. Jouw pad is uniek. De mening van een ander is nooit meer dan dat: een mening. Die mag je nooit weerhouden jouw hart te volgen.
 • Te Veel Werken: Zeker! Werk is belangrijk. Echter, tijd nemen voor jezelf, je passies, je gezondheid en je dierbaren is zeker zo belangrijk.
 • Angst voor Verandering: Je weet toch? Er is maar één ding zeker en dat is dat niets zeker is. Verandering is de enige constante factor. Wees niet bang voor verandering. Omarm het als een groeikans.
 • In het Verleden blijven Hangen: Hoe erg het ook was, het verleden kun je niet veranderen. Als je je op het verleden blijft richten, kom je geen stap verder. Leer van gisteren, leef voor vandaag en hoop op morgen!

Vier het leven

Het leven is een prachtig, chaotisch avontuur. Het is tijd om de controle los te laten en te genieten van de rit. En vergeet niet, vertel de mensen van wie je houdt regelmatig dat ze belangrijk voor je zijn. Het leven is te kort om iets anders te doen.

Met warme groet
Claudia Bouwens