Waardevolle inzichten voor elke generatie

Waardevolle inzichten voor elke generatie

9 maart 2023

Maart, het seizoen van groei, lente en langer licht. Een mooi moment om weer eens een keertje een heel persoonlijk blog te delen. Ik deel graag mijn mijmeringen en herinneringen aan de 21e verjaardag van mijn zoon René-Valentino. En geheel in stijl sluit ik af met 11 inzichten die wat mij betreft in ons onderwijs geïntegreerd mogen worden. Tenminste; ik had ze wel 20 jaar eerder willen weten. Ik ben benieuwd hoe jij er over denkt. Maar eerst neem ik je mee naar 14 februari 2023.

Volwassen zoon

De dag dat we de verjaardag vierden van mijn zoon, René-Valentino, die inmiddels de respectabele leeftijd van 21 jaar aantikt. Dat bestempelt hem op papier volgens de wet als “volwassen”. Volgroeid volgens de Dikke van Dale en volledig onafhankelijk volgens René-Valentino. Niet alleen voor het kind een mijlpaal. Ook als ouder dringt het besef door dat je er zelf ook niet jonger op wordt. Herkenbaar?

Op de vraag “Wat wil je voor je verjaardag hebben?” kwam het antwoord “ik hoef niks, we gaan samen uit eten en naar de film”. Toch wilde ik niet met lege handen aankomen. Op de een of andere manier belandde ik in een soort “trip down memory lane”. Noem het sentimenteel, noem het nostalgie. De bijzondere momenten die we samen beleefden, kwamen in mijn hoofd voorbij. Mijn creatieve brein werd intens geactiveerd.

Mooie herinneringen cadeau geven

Een duik in de fotoalbums bezorgde mij weken van voorpret. Op zoek naar kiekjes waarop een emotie van hem gevangen stond. Kiekjes waar een lachwekkend of juist diepzinnig verhaal aan voorafging. En bij iedere foto bedacht ik een kleinigheidje dat vooral een symbolische waarde zou vertegenwoordigen. Zoals:

  • De foto van zijn eerste lezing bij Joseph Oubelkas resulteert in een escaperoom-spel als bijpassend cadeau.
  • En de foto van de theatervoorstelling van Paul de Leeuw “Ik ben rustig” waarin Paul live een appeltaart op de bühne bakt, vertaalde ik in een box waarmee hij zelf zijn favoriete Monchoutaart kan bakken.

Op zijn verjaardag toverde ik dus een goed gevulde verrassingstas uit de achterklep. Met enige verbazing en een vleugje verwondering vroeg hij:

“Wat is dat?”
“Je denkt toch niet dat je moeder met lege handen aankomt op je 21e verjaardag?”
“Oh-nee mam! Dat gaan we dus écht niet doen in het restaurant. Laat die tas maar hier, dat doen we straks wel ná het eten.”

Oké; voor mij geen gedoe meer. Dus vervul ik zijn wens en laat ik de tas in de auto staan terwijl er allerlei vragen oppoppen in mijn hoofd. Hoort dit bij de leeftijd? Is het valse bescheidenheid? Of de schaamte van een kind voor zijn moeder? Hoe blij zouden wij vroeger geweest zijn met zo’n impulsieve actie? Want de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik die tas met cadeaus zeker ongegeneerd had opengerukt in dat restaurant. 😊

Generatie W

Onder het eten gaan de gesprekken over maatschappelijke dilemma’s waar de jeugd van tegenwoordig zich zorgen over maakt, of juist niet. Het valt me op hoeveel er is veranderd in 20 jaar en toch ook weer niet. Want elke generatie heeft zo zijn eigen worstelingen.

Waar wij nog trots zijn op ons harde werken (druk, druk, druk) op jacht naar welvaart voor later, vindt René-Valentino ons maar schapen. Want wie werkt er nu 40 uur per week tegen een belabberd loon tot aan zijn pensioen? Werken? Dat doe je om te leren of omdat het je voldoening geeft. Omdat je ergens aan bij wilt dragen.

Deden wij vroeger dingen wel of niet omdat onze ouders of docenten daartoe opdracht gaven, de jeugd accepteert dat niet meer. Autoritair leiderschap is voorgoed ingeruild voor coachend leiderschap.

En genieten van het leven uitstellen tot later of ooit?! Het is maar afwachten of er sowieso nog een later komt. Zo florissant staat onze aarde er niet voor. Dat zijn generatie kritisch en veeleisend is? Dat is toch logisch als succes maakbaar lijkt en een overvloedige consumptiemaatschappij de maatstaf is. Wat brengen al die technologische ontwikkelingen die op stapel staan teweeg? Wordt ons werk vervangen door robots? Instituten vallen om, de ene crisis is nog niet afgelopen en de volgende begint al. En we zijn zo “woke” dat we al wel weten hoe het niet meer moet, maar nog geen tijd hebben gehad te veranderen.

Als je weet waar je vandaan komt, kun je overal naartoe.

Wijsheid komt met de jaren

Daarom deel ik graag in willekeurige volgorde een aantal van mijn levenslessen of inzichten. Ze geven je minstens 10 jaar voorsprong op 99% van de mensen van jouw leeftijd. Doe er je voordeel mee.

Geluk is een keuze

Goedkeuring van anderen maakt je niet gelukkig. Geluk is een inside job. Als je het geluk niet in jezelf vindt, zul je het nergens anders vinden. Weet wat je wilt en werk eraan om het te krijgen. Dan vind je geluk.

Niets is voor altijd

We zijn niet eeuwig op aarde. Totdat onze tijd om is, zijn we slechts passagiers. Op een dag zal alles wat je hebt, inclusief je bezittingen, slechts een herinnering zijn. Doe er daarom alles aan om een zinvol leven leiden.

Upgrade je omgeving

Je bent een weerspiegeling van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Je omgeving bepaalt de kwaliteit van je leven. Omring jezelf met mensen die je inspireren om meer te doen en te zijn.

Maak van je gezin een prioriteit

Vrienden zijn geweldig, maar er gaat niets boven je familie. Maak van je gezin een prioriteit. Breng samen tijd door en vertel je ouders, broers, zussen en je kinderen dat je van ze houdt. Wacht niet tot het te laat is.

Het leven is niet eerlijk

Stop met iedereen tevreden te stellen. Je maakt nooit iedereen blij. De enige persoon die je gelukkig moet maken, ben je zelf. Van jezelf een prioriteit maken is niet egoïstisch. Het is zelfzorg. Daar worden anderen óók beter van.

Vandaag een NEE is morgen een JA

Veel oude mensen hebben spijt van eerdere beslissingen. Maak nu keuzes die je toekomst veiligstellen en voorkom dat je met spijt leeft. Pluk dagelijks de vruchten van het prioriteit geven aan jouw financiële, fysieke en mentale gezondheid.

NU is jouw moment

De meeste mensen leren de waarde van het moment te laat in het leven. Ze maken zich druk om dingen die misschien kunnen gebeuren. Daardoor laten ze veel kansen voorbijgaan. Blijf niet hangen in het verleden en focus je zelfs niet op de toekomst. Leef in het moment, leef in het NU en haal het meeste uit je tijd.

Ieder voor zich, God voor ons allen

Iedereen is de held van zijn eigen verhaal. Iedereen stelt zijn eigenbelang voorop. Niemand zal aan jou denken voordat ze aan zichzelf denken. Als je dit eenmaal begrijpt, zul je begrijpen waarom sommige mensen zich gedragen zoals ze doen.

De wereld is groter dan je kunt ervaren

Er zijn 7 miljard mensen op de planeet, elk met hun eigen cultuur, normen, waarden en overtuigingen. Stap buiten je comfortzone en leer de wereld kennen. De wereld is als een boek. Het zou zonde zijn om maar een paar pagina’s te lezen.

Leer jezelf kennen

Zelfbewustzijn stelt je in staat om je sterke punten en vooruitgang te maximaliseren. Degenen die zichzelf niet kennen zijn ook niet in staat hun leven te regisseren. Ze missen richting en het vermogen om hun eigen toekomst vorm te geven.

Volg je hart want dat klopt

Niets voelt zo goed als iets wat je vanuit je hart doet. Niets kan ooit vervangen wat je uit pure liefde doet, ongeacht geld, prestaties of externe waardebepaling. Geef je dromen nooit op. Word elke dag wakker met een doel en jaag je dromen na om ze werkelijkheid te laten worden. Volg je hart en de rest komt vanzelf.

Je hoeft niet alles alleen te doen

Ik sluit graag af met een van mijn belangrijkste actuele inzichten. Je hoeft niet alles alleen te doen.

Of je nu van generatie X, Y of Z bent. Al 10 jaar ervaar ik in mijn trainingen, coaching en lezingen dat de persoon die je het meest in de weg staat altijd in de spiegel te zien is. Of het nu gaat om belangst, acquisitie of worstelingen in het samenwerken en communiceren. Bel me gerust als je van die vijand je beste vriend (M/V/X) wilt maken. Dan gaan we samen jouw dromen realiseren.

 

Regel een vrijblijvend adviesgesprek