Doelen realiseren

Doelen realiseren met succes? Maak van het einde je begin

10 februari 2022

Doelen stellen is één. Doelen realiseren is een heel ander verhaal. Toch bepaalt het behalen van je doelen de mate van je succes. Of je nu ondernemer bent, leidinggevende van een organisatie of medewerker. Helaas merk ik regelmatig dat we onze agenda’s en dus ook onze plannen door onze omgeving laten bepalen. De hoogste tijd om daar mee te stoppen. Je hebt maar één leven (tenminste, voor zover ik heb kunnen nagaan). Voorkom “had ik maar” en doe wat voor jou belangrijk is.

Stel je voor …

Een persoon die langs een kerk loopt in een vreemde stad. Er is een uitvaart aan de gang en dat raakt hem. De persoon besluit naar binnen te gaan om uit respect voor het leven een kaarsje aan te steken. Stel je nu voor dat jij die kerk in loopt en beseft dat je getuige bent van je eigen begrafenis. Welke woorden wil je horen als ze jouw leven gaan herdenken? Dit beeld en deze vraag is dé manier om doelen te stellen én ze ook te realiseren.

Had ik maar; 5 dingen die mensen betreuren op hun sterfbed

In 2011 schreef Bronnie Ware het boek The Top Five Regrets of the Dying. Als verpleegster in een hospice begeleidde ze stervenden. Daarbij merkte ze een top vijf op van de dingen waarvan mensen spijt hebben op hun sterfbed. En nee, status, geld en faam staan niet in de top vijf. Dit wel:

 1. Het leven leiden dat je zelf wilt, in plaats van doen wat anderen van je verwachten.
 2. Niet zo hard te hebben gewerkt.
 3. Moed om je échte gevoelens te delen.
 4. Contact houden met oude vrienden.
 5. Toestaan om gelukkiger te zijn.

Doelen realiseren in de praktijk

Kijk je weleens naar het einde? Of ben je daar te druk voor? Ik snap het hoor. Een dag is gewoon te kort. In die 24 uur zitten nogal wat activiteiten:

 • Werk.
 • Sociale verplichtingen.
 • Sporten.
 • Studeren.
 • Huishoudelijke taken.
 • Relatie(s) onderhouden.
 • Kinderen opvoeden.
 • Hobby’s.
 • Verenigingen.

Pff, ik krijg het al benauwd als ik het zo allemaal onder elkaar zie. Zo voelt een hamster zich vast in een loopwiel. Er komt geen einde aan…

Maar dat einde komt wél, onherroepelijk

Misschien duurt het nog jaren (ik hoop het), maar er komt ook voor jou een moment dat het leven stopt. En dan wil je er toch niet achter komen dat je het heel je leven ontzettend druk hebt gehad met de “verkeerde” dingen.

Nu is het moment dat jij nog zelf je script kunt (her)schrijven. NU heb je nog invloed om jouw ideale leven in te richten. En de wijze waarop je herdacht wilt worden  helpt je de juiste prioriteiten te stellen. Om onafhankelijk te zijn van je omgeving. Want als je weet wat je wilt, loop je niet alleen de goede kant op. Je kunt ook door proactief te reageren jouw kansen op succes enorm vergroten.

Mijn persoonlijke RIP

Voor ik je een aantal handige vragen geef om jouw persoonlijke missie in dit leven te achterhalen, zal ik je ter inspiratie mijn persoonlijke RIP vertellen. Dat is mijn meetlat op basis waarvan ik keuzes maak. Dit bepaalt of ik iets doe of laat. Het helpt me mijn leven zodanig in te richten dat ik ooit met een glimlach op mijn gezicht afscheid van dit leven kan nemen.

Rebels. Ik hou ervan om buiten gebaande paden te treden. En ik steek met liefde mijn hoofd boven het maaiveld om het op te nemen voor diegene die het wat minder hebben. De mensen die langs de zijlijn staan en die ik met mijn talenten versterk. Out of the box? Welnee, er is geen box.

Impact hebben. Mijn succes meet ik af aan het (k)raken van de mindset van anderen. Omdat ik uit ervaring weet dat belemmerende gedachten precies dat doen wat ze beloven: belemmeringen opwerpen om je doelen te realiseren. Er zijn trouwens best veel I-woorden die bij mij passen; Intensief, Interactief, Impressie achterlaten, Improvisatievermogen, Individueel leiderschap, Inlevingsvermogen, Initiatiefrijk, Intelligentie, Innovatie, Integriteit, Interpersoonlijke sensitiviteit en Inzet.

Positief. Dat is mijn super kracht. Ik kijk altijd naar wat wél kan. Deze zienswijze levert gewoon het meeste op. Dan handel je vanzelf proactief en heb je jouw brein geleerd praktisch en probleemoplossend te functioneren. Passioneel hoort hier ook zeker bij. Want voor mij is het belangrijk om vanuit overtuiging te handelen. Dus ik doe iets goed en ga all-in, of ik begin er niet aan.

Doelen realiseren begint met zelfkennis

Het is voor veel mensen een valkuil. Niet doen wat voor jou belangrijk is en wel handelen op een manier waarvan je denkt dat anderen dit van je verwachten. Tijd voor wat zelfonderzoek.

 • Begin met het vaststellen van je kernwaarden. Je kunt eventueel andere kernwaarden hebben voor werk en relaties.
 • Stel vast welke kwaliteiten je hebt. Waar ben je goed in? En op welke manier kun je deze kwaliteiten koppelen aan je kernwaarden?
 • Wees ambitieus en denk groot bij het formuleren van jouw nalatenschap; jouw persoonlijke missie.

Inspirerende vragen om doelen te realiseren:

 • Wat wil je achterlaten?
 • Waar ben je nu mee bezig?
 • Is dit het pad dat je wenst te bewandelen?
 • Wat is je hogere einddoel?
 • Aan wie geef jij je kostbaarste bezit – TIJD – weg?
 • Wie staan er op je speelveld?
 • Met wie blijf je in verbinding, waarom en wat brengt het je?
 • Waarom doe je wat je doet?
 • Wat wil je écht?
 • Waar wil je naartoe?
 • Hoe belangrijk is geld?
 • Hoeveel heb je nodig om je ideale leven te leiden?
 • Wat staat er op je bucketlist?

Plan regelmatig tijd in om antwoorden op deze vragen te vinden. Deel je grote ambitieuze doel op in jaardoelen. Je hoeft niet alles in één jaar voor elkaar te hebben. Zolang je maar in beweging blijft op weg naar jouw stip op de horizon.

Veranderingen nodig?

Blijkt dat er veranderingen nodig zijn om je persoonlijke of zakelijke missie optimaal in te richten? Met mijn expertise en ervaring ondersteun ik je om deze stappen niet alleen makkelijker en bovendien duurzaam te ondernemen. Neem contact met me op als je verder wilt komen met een professionele begeleiding en/of Impactanalyse.

Bonustip: Ligt je veranderwens op het gebied van moeiteloos en effectief acquireren, of zoek je naar een professionele profilering van jouw bedrijf of organisatie? Kijk dan eens of de masterclass Magische Marktbewerking of Meesterlijk Merkwaardig interessant voor je is. Behoefte aan allebei? Maak dan gebruik van het voordelige combiticket.

Neem contact op met Claudia en realiseer jouw doelen

👀Kijktip

📖 Leestip: Als ik het leven over mocht doen, Bronnie Ware