vlijmscherp in 4 dimensies

Vlijmscherp in 4 dimensies

8 september 2022

Jij kent ze vast ook. Die mensen waarvan je denkt hoe, doen ze het toch allemaal? Je ziet ze -haast jaloersmakend- glimlachend en gelukkig door het leven glijden als een mes door de boter. Ze zijn altijd gefocust en verslappen nooit. Die mensen? Die hebben stiekem dit blog al gelezen, want hierin ontdek je precies hoe ook jij in flow & vlijmscherp blijft.

Opzij, opzij, opzij …

Er is geen ontkomen aan. Die dodelijke deadline hijgt in je nek. Die notitie MOET af. De kramp heeft zich in je nek vastgebeten als een zombie. Je mond is droog, je schouders en je rug doen pijn. Je ogen zijn inmiddels vierkant en je vingers struikelen over de toetsen. Je brein is overvol. Toch denk jij, nog even volhouden en doorgaan. Ook al maakt de pijn het met de minuut moeilijker de juiste woorden te vinden. Het moet tenslotte af. Je hebt geen tijd om na te denken, toch?

Als je het druk hebt, moet je achteroverleunen

Dat doen we zelden, toch is het dé manier om sneller werk gedaan te krijgen. Want wat zou er gebeuren als je niet zoals hierboven beschreven doorgaat? Dat je signaleert dat je dorst hebt en je lichaam stram is. Dat je merkt dat je hoofd even overloopt. Wat nu als je besluit even te stoppen? Je favo Spotify lijst op zet en even een blokje om doet? Een glas ijskoud water met komkommer mee naar boven neemt en fris je notitie aftypt.

Oké, het is geen wetenschappelijk onderzoek maar een Claudiaanse inschatting. Toch durf ik te wedden dat je in het laatste geval eerder klaar bent én een betere notitie hebt geschreven.

Q & Q in het kwadraat, 4 dimensies

Ieder mensenleven, dus ook dat van jou, speelt zich af in de volgende vier dimensies:

  1. Mentaal.
  2. Emotioneel & sociaal.
  3. Fysiek.
  4. Spiritueel.

En als je zorgt dat je alle vier de dimensies ontplooit en blijft ontwikkelen, dan ben je zo’n persoon waarmee dit blog begon. In balans en in topvorm! En we weten allemaal dat prestaties om een topvorm vragen, zowel in je werk als in het leven zelf.

Over het algemeen zijn we in één of twee van deze dimensies best goed. Dat is niet voldoende om in topvorm te zijn. Want twee essentiële dimensies verwaarlozen is teveel. Dat heeft ook effect op die andere twee dimensies, want alles hangt samen. Het is dus zaak dat je bewust kiest én handelt om alle vier de dimensies te ontwikkelen én in balans te houden. En dat doe je als volgt.

De 4 Q’s in het kort

Brainpower! De mentale dimensie, het IQ

We beginnen met het door de maatschappij en op het werk zo gewaarde IQ: de mentale dimensie. Hier draait het om de ontwikkeling van je brein. De werkwoorden die hierbij horen zijn analyseren, rationaliseren, denken en begrijpen. De eerste 20 jaar van ons leven is dit geregeld via onderwijs en studie. Het is belangrijk om ook de rest van je leven jezelf te blijven prikkelen tot groei.

Groeitip: Ruil (een deel) van je tv-tijd en tijd die je rondhangt op je telefoon eens in voor lezen. Dit verrijkt je geest enorm omdat je toegang krijgt tot het gedachtegoed van anderen. Dit helpt je jouw blik te verruimen en oordelen in te wisselen voor interesse. Ook schrijven prikkelt je brein. Hiermee orden je jouw gedachten, het leert je helder denken en context aan te brengen. Kijk zeker ook naar documentaires over onderwerpen die aansluiten op jouw waarden en doelen.

Oei, ik groei! De sociaal emotionele dimensie, het EQ

Mensen zijn kuddedieren. En hoe zelfstandig of individueel we ook willen zijn, je redt het niet in je eentje. In deze dimensie zijn dit 4 belangrijke eigenschappen: dienstbaarheid, empathie, synergie en innerlijke zekerheid. Begin vooral met te ontdekken wie jij bent en waar je voor staat. Want voor je begrepen wordt moet je jezelf begrijpen. Dit geeft je bovendien de moed om zelf je speelveld te bepalen.

Groeitip: Het is een enorme uitdaging om in je eentje je ontwikkeling hierin te borgen. Reserveer daarom elke week reflectietijd om hierin te groeien. De moeilijkheid zit hem vooral in de blinde vlekken die jij -net als iedereen- hebt. Het helpt hierbij enorm om samen te werken met een coach. Deze professional helpt je door je bullshit heen te prikken en bij de kern te komen. Heel belangrijk, want pas als je met jezelf op orde bent is synergie en win/win mogelijk.

Dans en blijf in balans. De lichamelijke dimensie, je FQ

Het is niet voor niets dat het aantal leefstijlcoaches gestaag toeneemt. Met al dat denkwerk zou je bijna vergeten dat je brein gedragen en gevoed wordt door je lichaam. Want als je altijd aanstaat is op enig moment je accu helemaal leeg. Je hersenen hebben beweging nodig om in topvorm te zijn en te blijven. De 4 pijlers voor de lichamelijke dimensie zijn: gezonde voeding, slapen en rusten, ontspanning en beweging.

Groeitip: Als het nodig is om in deze dimensie stappen te zetten, maak die stappen dan niet te groot. Grote veranderingen hou je niet makkelijk vol. Kies dus voor kleine veranderingen, zodat dit je nieuwe natuurlijke gedrag wordt. Parkeer bijvoorbeeld je auto eens wat verder van je doel. Trakteer jezelf op lekker vers fruitwater. Doe eens een ontspanningsoefening. Of doe zoals ik: elke dag een dansje!

Je why. De spirituele dimensie, je SQ

Misschien wel de meest miskende dimensie. Terwijl deze toch zo essentieel is. Het draait om de antwoorden op de volgende vragen. Waar sta je voor? Wat zijn je persoonlijke kernwaarden? In relaties of in je werk? Waarvoor spring je op de barricades? Wat wil je bereiken in je leven? Wat maakt je leven zinvol? Waarvoor kom je met plezier iedere dag uit bed? Wat wil je zeker gedaan hebben in dit leven? Wat zijn jouw persoonlijke prioriteiten? Waar haal jij je inspiratie uit?

Groeitip: Vind je het moeilijk deze vragen te beantwoorden? Lees dan dit blog.  Bekende activiteiten die onder de spirituele dimensie vallen zijn: tijd doorbrengen in de  natuur, (klassieke) muziek luisteren, mediteren, bidden. Er is een ruim aanbod van spirituele boeken en studies om je ook in deze dimensie te ontwikkelen.

Je hebt niet de leiding over het universum; je hebt de leiding over jezelf.

Maak de film van je leven 4-D, jij regisseert tenslotte

Om een leven in balans te leiden is het belangrijk dat je er bewust voor kiest om alle vier de dimensies aandacht te geven. Alleen dan ben je een compleet en gelukkig mens en ervaar je flow.

4-D Oefening:

Kijk eens naar de afbeelding en bepaal voor elke dimensie wat je nu al doet. De meeste mensen zullen ontdekken dat ze vooral één dominante dimensie hebben.

Kijk voor de andere dimensies eens welke activiteiten je kunt ontplooien om ook de andere dimensies aandacht te geven. Een fijne methode hiervoor is ouderwets met pen en papier te brainstormen. En elke keer als je iets opschrijft, zet je alvast een bolletje of kruisje voor je volgende activiteit. Dit prikkelt je brein om met nog meer ideeën te komen. Doe dit tenminste 15 minuten. Maar als je op dreef bent blijf dan doorgaan.

 

4 dimensies: IQ, EQ, FQ en SQ

 

Kijk nu eens naar de lijsten en pik er die activiteiten uit die je het meest aanspreken of die makkelijk op te starten zijn. Het is nu eenmaal makkelijker om 3 x per dag een ademhalingsoefening te doen dan een reis naar Tibet te maken. Zorg dat je minimaal één keer per week bewust aandacht geeft aan alle vier de dimensies.

Lastig? HQ bellen is zo gepiept

Vind je het moeilijk jezelf, je team of je bedrijf continu te verbeteren? Dat snap ik. Met veel plezier observeer ik, signaleer ik de blinde vlekken en ontvang je een helder advies welke veranderingen de meeste impact hebben.

Kortom, met één telefoontje naar de headquarters van Claudia Bouwens ben je al een stuk dichter bij je doel. En heb je sowieso een waardevol gesprek. Wedden?

Contact opnemen met Claudia voor vlijmscherp advies op maat

Kijktip