Dichter bij jezelf blijven

Recept 2024: Het wordt vooral (st)IK erin…

17 januari 2024

Hoe komt het toch dat we het zo moeilijk vinden om me-time in te plannen? Tijd voor mezelf is tenslotte een wens die veel medelanders delen. Natuurlijk, we leven in een hectische tijd waarin we de lat hoog leggen voor onszelf. Zo willen we de perfecte partner zijn, carrière maken, veel vrienden of een groot netwerk hebben en natuurlijk combineren we dat alles met een perfecte look.

Nu iedereen zo hard bezig is met zichzelf te veranderen, nam ik eind vorig jaar de beslissing dat het de hoogste tijd is juist wat dichter bij mezelf te blijven. In een impulsief en onbezonnen moment boekte ik dan ook een ABC-vakantie om met mezelf op pad te gaan. Met een knipoog noemde ik het de reis naar binnen. Dat klinkt gemakkelijk, toch blijkt het in de praktijk een stuk moeilijker. Want zowel privé als zakelijk staat mijn leven altijd in het teken van de ander.

10 x stik erin

Zo kwam ik tot de ontdekking dat mijn verstand soms iets anders zegt dan mijn gevoel. En dat kom ik ook vaak tegen bij trainingen en individuele gesprekken. Dat is dan ook de reden om deze lijstjes te delen. Herken je ze?

Privé

  • ‘Ja’ zeggen tegen die zoveelste verjaardag terwijl je liever een middag thuis bent.
  • Blijven hangen in relaties die meer kosten dan opleveren.
  • Je dagen vullen met verplichtingen in plaats van het vervullen van je wensen en dromen.
  • Kramp in je vingers van het scrollen op de socials terwijl je liever een boek zou lezen.
  • Je mening voor je houden terwijl je er echt héél anders over denkt.

Professioneel

  • Ja zeggen tegen een collega of klant terwijl je workload al ontploft.
  • Blijven hangen in een omgeving waar geen respect en waardering is voor jouw kwaliteiten.
  • Werk doen waar je eigenlijk helemaal niet gelukkig van wordt.
  • Veel meer (of juist minder) uren werken dan wat je eigenlijk zou willen.
  • Je mening voor je houden terwijl je er echt héél anders over denkt.

Het is nooit te laat om jezelf opnieuw te vinden

 Privé en professioneel, een vage grens

Valt het je op? Gedrag dat je vertoont heeft privé en professioneel veel overeenkomsten. Daarom is het ook zo belangrijk dat je regelmatig stilstaat bij wie je bent; je talent, je normen en waarden én wat je in je leven wilt bereiken. Niemand anders in de hele wereld kan dit voor je invullen, behalve als je dat zelf niet doet. Want dan neemt je omgeving de regie op jouw leven over. Zowel privé als professioneel. Hoogste tijd dus voor meer IK erin.

Beproefd recept voor meer IK erin

Nee is ook een antwoord

Veel mensen in mijn omgeving -inclusief mezelf- hebben moeite met het woord nee. Omdat we van nature of als gedragspatroon een ander graag helpen. Ik had het er pas nog over in geversgeluk. Er is ook helemaal niets mis met een ander te helpen, tenzij het ten koste van jezelf gaat. Zelfzorg is niet egoïstisch, het is een voorwaarde om een behulpzaam leven te kunnen leiden. Denk maar aan het zuurstofmasker dat je beter eerst zelf opzet of aan een accu die tijd nodig heeft om op te laden. Dus zorg dat je altijd je eigen prioriteiten helder hebt, want dan kun je een weloverwogen beslissing nemen of je JA of NEE zegt op een vraag.

Giftige relaties

Om te kunnen groeien heb je voeding nodig. En dat is precies waarom we relaties aangaan. Ze maken dat je deel bent van een groep, stimuleren je en geven je een gevoel van veiligheid. Maar niet alle relaties werken zo. Er zijn ook giftige relaties die je klein houden. Waarin geen ruimte is om jezelf te zijn. Die je het gevoel geven dat je er niet toe doet of dat wat je doet nooit goed genoeg is. Weet je, het leven is al lastig genoeg. Behandel die giftige relaties dus zoals je onkruid behandeld. Verwijder ze van je speelveld.

Willen, Waarmerken en Wagen

Je bent er vast weleens eentje tegengekomen, een uitgeblust persoon. Iemand die het leven aan zich voorbij laat trekken zonder hoop of verlangen. Als je NIET zo wilt worden denk dan regelmatig na over hoe je wilt dat mensen je herdenken als je er niet meer bent. Sta stil bij je wensen en ambities (willen). Want dan kun je om je heen kijken en kansen ontdekken om je wensen en ambities waar te maken (waarmerken). Enne… kom dan in actie! Zelfs als het buiten je comfortzone is. Want één ding is zeker in een leven vol onzekerheid: als je niets doet verandert er niets. Dus laten we in 2024 iets meer wagen!

You’ll love it when your plan comes together

Zowel privé als professioneel heb je dus een doel nodig wil je resultaten bereiken. Om doelen te concretiseren maak je een plan. Zie het als je routebeschrijving om daar te komen. Wat kun je doen om je talenten te ontwikkelen? Hoe dicht je jouw valkuilen? Hoeveel financiële middelen heb je nodig? Hoe kom je daaraan? Je hulpmiddelen zijn scholing, training, coaching, prioriteiten stellen, je netwerk, zelfvertrouwen, een open mind en stappenplannen. Vergeet niet: veranderen is moeilijk. Neem dus kleine stappen en gun jezelf tijd om nieuw gedrag in te laten slijten als nieuwe gewoonte. Anders beklijft de verandering niet en kom je in een “het-lukt-me-toch-niet”-cirkel terecht.

Laat je hart spreken

Op een verjaardagsfeestje en ook tijdens een vergadering. Al roept iedereen zwart en jij ziet het parelmoerdonkergrijs (ja, dat bestaat) hou dan niet je mond. Deel je visie. Je maakt er hoe dan ook een besluit beter van. Want je hebt iets nieuws toegevoegd aan de mening of het oordeel van de groep. Bovendien heeft iedereen -dus ook jij- het recht gehoord te worden. Met de techniek Deep Democracy maak je van meningsverschillen een fortuin aan inclusieve besluiten. Zakelijk én privé.

Het beste boven? Ik erin

Dat mag je best letterlijk opvatten😊. Want met liefde (én resultaat) zet ik mijn talenten, kennis en kunde graag in om jouw professionele leven een stuk bevredigender te maken. Met als prettig neveneffect dat ook je privéleven hier een boost van krijgt. Want laten we eerlijk zijn, vaak ben je zelf de grootste sta in de weg van succes. Dus begeleid ik jou of jouw organisatie graag met het omzetten van belemmerende overtuigingen naar succesvol doelgericht gedrag.

Denk bijvoorbeeld aan acquisitie en/of beltrainingen. Zowel voor zelfstandig ondernemers als voor commerciële afdelingen in een organisatie.

Noot: het is mijn persoonlijke missie de mindset van zoveel mogelijk mensen te (k)raken. Daarom werk ik graag met de schoolgaande jeugd. Ben je of ken je een onderwijsinstelling die een vakdocent zoekt voor de begeleiding van hun studenten? Neem contact met me op. Ik bereid studenten graag voor op een zelfbewuste overgang van school naar arbeidsmarkt.

Meer “ik” erin? Neem contact op met Claudia

 

📖Deep Democracy, Jitske Kramer