Geluk is jouw droom in mijn boom kerstboom met blauwe bal

Jouw droom als wens in mijn kerstboom?

13 december 2023

Ben jij al aan het aftellen naar de feestdagen? Zitten ze vol verplichte nummertjes of ben je omringd door mensen die voor jou belangrijk zijn? En kies je dan voor iets kant en klaars van een traiteur, zodat je veel quality tijd overhoudt of ben je al weken niet aanspreekbaar door de stress van het á la carte kerstmenu vol ingrediënten die nergens te krijgen zijn? Met een licht nostalgisch gevoel deel ik graag met jou hoe mijn feestdagen eruit zagen en zien. Daarbij spreek ik mijn hartenwens uit en hoop ik dat jij meedoet aan de wensen-estafette.

Kerst anno 1983

Als kinderen keken we uit naar de nachtmis op kerstavond. Opa en oma gaven een rolletje pepermunt door en we proefden in gedachten het lekkers dat thuis op ons wachtte. Dat vooruitzicht maakte de pijnlijke stijve billen van de houten kerkbank meer dan waard.

Wat een feesttafel. Tafellinnen onder het zondagse servies. Kristallen glazen en… de goddelijke geur van gekookte ribbekes; met mosterd natuurlijk. Als toetje steevast zelfgebakken krentenbrood gevuld met een royale klodder amandelspijs.

De voorpret van het lootjes trekken zagen we verzilverd als crazy surprises én prachtige cadeautjes onder de kerstboom. Sfeervolle muziek op de achtergrond en de open haard die knisperend de kamer vulde met een behaaglijk warmte. In die setting begon dan het dobbelsteenspel. Onze regel was dat je alleen met een zes een pakje voor een ander mocht pakken. Zo duurde het samenzijn lekker lang. Ja, toen was geluk nog heel gewoon.

Kerst anno 2023

Anno 2023 is de open haard ingeruild voor kaarsen in allerlei soorten en maten die mijn kamer vullen met sfeervol licht. Er staat geen kerstboom, daar doe ik al jaren niet meer aan. Laat die sparretjes maar fijn bij elkaar in een bos blijven staan. Sterker nog, ik heb niet eens kerstspullen in huis. Ook de nachtmis laat ik tegenwoordig aan me voorbij gaan. Ik nestel me comfortabel op mijn zachte bank onder een fleeze dekentje. Stukken comfortabeler voor mijn billen. In mijn handen een mok gevuld met goede bonenkoffie. Met als finishing touch een zelfgebakken lekkernij.

Lekker knus met de gordijnen dicht. De wereld blijft (bewust) even buiten. Mijn favoriete playlist speelt muziek die me raakt, terwijl ik mijmer over wat is geweest en wat zal komen. Tot 20:00 want dan kijk ik traditiegetrouw met mijn tweeps naar “All you need is love”.

Of misschien doe ik het dit jaar anders. En proost ik op een tropisch eiland met een mocktail en een dansje op het nieuwe jaar… Geluk is wat je ervan durft te maken.

Geversgeluk

Ja, ik vier Kerst al jaren in mijn eentje. En het enige dat ik mis is misschien wel het geversgeluk. Het verraste gezicht van de ander als ze het zorgvuldig gekozen cadeau van jou uitpakken. Ik ben gek op het verzinnen van verrassingen. Dan alleen wel voor een ander. Liefst zo, dat het een belevenis is waar de ander nog jaren met ontzettend veel plezier aan terugdenkt.

Verrassingen ontvangen, daar ben ik niet zo heel goed in. Dat heeft alles te maken met het loslaten van controle. Want dat kleine meisje dat nog steeds in mij huist, wil natuurlijk best verrast worden.

Weet je trouwens waarom we het geversgeluk noemen? Gevers vullen zich in emotie met endorfine. Het geeft voldoening, een geluksgevoel. Psychologen noemen dit de Helpers High. Je voelt je nuttig en het maakt je dankbaar voor wat je hebt. Ook niet onbelangrijk, geven leidt de aandacht weg van je eigen problemen. Geven geeft je dat “ik-voel-me-goed-gevoel”.

Geven is het nieuwe krijgen

Ja, ik voel me gezegend. Zeker nu er vandaag de dag zoveel mensen zijn die het niet breed hebben. Medelanders die niet weten hoe ze hun hoofd boven water kunnen houden. Die iedere maand weer opnieuw de eindjes aan elkaar moeten knopen. Gewone mensen, zoals jij en ik. Want god, wat kan ik me de zorgen nog goed bedenken als je niet of nauwelijks kunt rondkomen.

En je kent me goed genoeg om te weten dat dan mijn hersenen op volle toeren gaan draaien. Dus kwam ik op een fijn idee: de wensen-estafette. Geluk is anders denken en samen doen.

Al onze dromen kunnen werkelijkheid worden, als we de moed hebben om ze na te streven.

Doe mee aan de wensen-estafette

Ik maakte een simpel sommetje:
Mensen met behoeften en wensen x geversgeluk = wensen-estafette.

Want hoe simpel is het om ons met elkaar in te zetten voor mensen die met een kleine wens mogelijk hun grote droom kunnen verwezenlijken? Alleen al in mijn netwerk bevinden zich meer dan 10.000 personen. Wat een bereik hebben we dan allemaal samen. Dus laten we met elkaar ons netwerk inzetten voor de kleine wensen die binnenkomen. Deel je wens hieronder, dat is een cadeau op zich. Want daarmee gun je een ander geversgeluk. Geluk maak je samen!

Doe je mee? Plaats je wens onder dit blog. En ben jij degene die de wens kan vervullen of een stap dichterbij kan brengen? Reageer op de wens. Laten we samen op het einde van het jaar wat wondertjes verrichten.

Dankjewel voor je enthousiasme, onze ontmoetingen, je belangstelling en je vertrouwen in mij in 2023. Ik wens je knusse feestdagen. Ik zie je graag, ook in 2024!

PS: Van 22 december t/m 3 januari ben ik niet beschikbaar voor opdrachten en moeilijk bereikbaar.