Teambuilding

Teambuilding: Zo maak je een goed geoliede machine

9 juni 2022

Het is alweer maand 6 in een jaar van 12 maanden. Met de zomervakantie in het vooruitzicht sluiten we de eerste helft van 2022 af. Dus vraag ik je: hoe gesmeerd loopt het bij jou? Wat heb jij aan teambuilding gedaan om jouw team door een lastige periode te begeleiden? En dat is niet alleen voor softies, want investeren in werkgeluk betekent betere resultaten. Bijvoorbeeld omdat de productiviteit van je medewerkers dan toeneemt. Vraag jij je af hoe je in jouw organisatie Tobteams verandert in Topteams? Of kijk jij als ondernemer uit naar het bouwen van jouw Dreamteam? Lees dan zeker verder.

De wet van de aantrekkingskracht

De een verklaart de wet van de aantrekkingskracht met trillingen die op dezelfde frequentie plaatsvinden. Een ander gelooft heilig in termen als manifesteren en visualiseren. En neurowetenschapper Tara Swart brengt het naar de kern. Het belangrijkste is dat jij bepaalt wat je wilt in het leven. En dat geldt zeker ook zakelijk.

Door je toekomst te visualiseren weet je wat je doelen moeten worden. En dat maakt dat je gerichte acties inzet om die ambities waar te maken. Want geloof me, alleen maar op je stoel blijven zitten en visualiseren dat je een succesvolle ondernemer of organisatie bent, dat werkt niet. Je moet er wel iets voor doen.

De spatie maakt een wereld van verschil bij teambuilding

Tijdens een impactanalyse zie ik het zo vaak. Afdelingen waar mensen samen werken. Ze komen iedere ochtend binnen. Zetten in dezelfde ruimte en soms zelfs aan hetzelfde bureaublok hun desktop aan. Brengen samen in hun eentje de dag door. En ze gaan iedere avond samen naar hun eigen huis.

Samen werken in optima forma. Want Petra weet niet waar Floor mee bezig is. Sam negeren ze, die past niet in het team en heeft altijd wat aan te merken. Stan zal nooit om hulp vragen en een gezamenlijk doel? Uh… allemaal hun pensioengerechtigde leeftijd halen?

Ja. Samen werken is iets héél anders dan samenwerken. Hoe maak je van een groep nu een team?

Van groep naar team: teambuilding in 4 stappen (Tuckman)

Het model van Tuckman is het bekendste model voor teamontwikkeling. Even opfrissen?

  • Forming: Groepsleden zien zichzelf nog als individu. Er heerst een afwachtende houding en er is behoefte aan sturing.
  • Storming: De fase van strijd om de macht. De groepsleden nemen hun positie in.
  • Norming: De leden komen dichter bij elkaar en bepalen de spelregels. Ze delen de teamdoelen die leidend zijn voor hun processen en activiteiten. De spatie verdwijnt en de groep gaat samenwerken.
  • Performing: Het gezamenlijke teamdoel staat voorop. Het team vult elkaar aan en is in staat zelfstandig te werken.

Bedreigingen samenwerken (Lencioni)

In de piramide van Lencioni staan de 5 factoren beschreven die essentieel zijn voor een goede samenwerking. Lencioni koos de piramide als vorm omdat een volgende laag pas gerealiseerd kan worden als de laag eronder staat als een huis piramide!

In de volgende opsomming begin ik met het fundament:

  • Onderling vertrouwen
  • Conflicten durven aangaan.
  • Hoge mate van betrokkenheid.
  • Nemen van verantwoordelijkheid.
  • Focus op resultaten.

Nu je weet hoe het ontwikkelproces van een team loopt en wat de essentiële factoren voor een goede samenwerking zijn ben je nog niet klaar. Zie het als de Ikea kast. Je hebt alle onderdelen en een handleiding. Toch heb je nog wat extra’s nodig om een stevige Billy weg te zetten. Wat jij nodig hebt zijn bruisballen en zeiksnorren!

Bruisballen en zeiksnorren

Je kent ze vast. Het zijn die mensen met een onophoudelijke positieve energie. De sfeermakers. Als het goed is heb je er in ieder geval één in je team opgenomen. Want bij de samenstelling van je team is het belangrijk dat je complementaire talenten & competenties bij elkaar zet.

“Iemand die in het team past” is dus NIET op zoek gaan naar meer van hetzelfde. Je zoekt een fraaie mix. Andere persoonlijkheidstypes. Zodat je zaken langs alle kanten kunt bekijken. En jouw oplossing dus beter is dan die van een team met louter gelijkgestemden.

Als je zo naar verschillen durft te kijken dan is die ene collega die altijd wel een JA, MAAR weet te bedenken niet meer lastig. Die is ineens héél waardevol. Want die ziet risico’s waar je bruisbal niet aan denkt. Dus waar de enthousiasteling bij wijze van spreken al 200.000 gouden dozen heeft besteld, zorgt jouw behoudend teamlid er voor dat jullie eerst een kosten/batenanalyse uitvoeren.

En dan is 1 + 1 geen 2 maar 3. Toch leert de ervaring dat we “anders” regelmatig niet begrijpen. Of dat medewerkers door groepsdruk niet zichzelf durven te zijn. En hoeveel talent blijft er niet verborgen omdat wij nuchtere Nederlanders vooral focussen op kritiek en niet aan borstklopperij doen? Wat betekent het voor jouw team en de bedrijfsresultaten als het je lukt om écht naar elkaar te luisteren en de meest creatieve oplossingen te bedenken?

Voor zo’n verandering heb je wel een frisse wind nodig.

Jezelf blijven in een wereld die jou constant anders probeert te maken, dat is de grootste prestatie

Teambuilding voor organisaties: van Tobteam naar Topteam

Het is een van mijn talenten om beweging en verbinding te creëren. Om een oordeel om te buigen naar een voordeel. Om te demonstreren hoe anders denken grootse positieve gevolgen en resultaten geeft. Een frisse (wervel)wind, die mindset weet te (k)raken.

Dat begint met een oriëntatie. Op managementniveau bespreken we de aandachtspunten en gewenste resultaten. Daarna volgt de kick-off. Een introductie waarin we de medewerkers meenemen naar wat ze mogen verwachten. Daarmee leggen we de vertrouwensbasis. Dan volgt de observatie, waarin ik focus op wat er al is en wat er nog ontbreekt. Zowel op teamniveau als op individueel niveau. En daarna ontvang je een tactisch en strategisch optimalisatieadvies om van Tobteam naar Topteam te groeien.

Teambuilding voor ondernemers: van Rémi naar Dreamteam

Dat je zelfstandig ondernemer bent betekent niet dat je alles in je eentje moet doen. Je bent Rémi niet (Alleen op de wereld, Hector Malot). Ik zou niet staan waar ik nu sta zonder mijn dreamteam. Stuk voor stuk ondernemers met natuurlijk andere talenten dan ik, maar ook met aanvullende persoonlijke eigenschappen.

Want het bouwen van zo’n dreamteam verloopt op dezelfde manier als het bouwen van een topteam in een organisatie. Ook wij beginnen met een oriëntatie. Wat breng je zelf als ondernemer mee aan talenten, competenties en vaardigheden? Wat zijn je zwakke plekken? En hoe organiseer je een dreamteam wat bijdraagt aan het succes van jouw bedrijf?

Behoefte aan een topteam of dreamteam?

Maak gebruik van mijn veranderkracht. Dit breng ik mee:

  • Gedegen theoretische achtergrond op het gebied van organisatiegedrag en verandering, psychologie en persoonlijkheidsontwikkeling.
  • 10 jaar ervaring in het (k)raken van mindsets en begeleiden van verandertrajecten.

Ik demonstreer met liefde hoe groot het effect is als je jouw talent en dat van anderen (h)erkent en combineert.

Neem contact op voor een teambuilding aanbod op maat

 

👀Kijktip