Manager, hoe houd jij het vuurtje brandend van jouw team?

11 april 2019

Ken je Iris? Elke ochtend gaat om 6:00 uur haar wekker af. Dan springt ze met een grote glimlach uit bed. Ze jogt eerst een halfuur en neemt dan haar wisseldouche. Ze trekt de outfit aan die ze gisteren al had uitgezocht; een ijsblauw kanten jurkje en daaronder haar knaloranje pumps.

Elke avond rond 19:15 uur komt ze doodop thuis. Stukgelopen op de nukkige houding van haar team. In plaats van nieuwe lijnen uitzetten en vooruitgang te boeken , komt ze niet verder dan brandjes blussen, conflicten behandelen en heeft ze al haar energie nodig om haar team te motiveren. Dat moet toch makkelijker kunnen? Hou vol Iris, op het eind van dit blog lees je 2 prachtige oplossingen. Eerst maar de vraag…

…Wat speelt er binnen jouw organisatie?

Er zijn misschien wel 100 redenen waarom jouw team niet optimaal functioneert. De managers die ik spreek en train hebben regelmatig het gevoel aan een dood paard te trekken. Dit is de top 4 van veel voorkomende problemen binnen een team, herkenbaar?

1. Gebrek aan vertrouwen.

Je herkent dit als jouw teamleden gemaakte fouten ontkennen, als “elkaar helpen” geen vanzelfsprekendheid is en er altijd een oordeel is over de ander.

2. Angst voor conflicten.

Veel teams zijn gericht op harmonie. Irritaties worden niet bespreekbaar gemaakt onder het mom van “het moet werkbaar blijven”. Het gevolg: roddel en achterklap in de wandelgangen of nog erger: ja zeggen en nee doen.

3. Gebrekkige prestaties.

Er zit geen ambitie in het team, want de intrinsieke motivatie ontbreekt. Het streven naar de perfect score of het gezamenlijke resultaat heeft plaatsgemaakt voor “met zo min mogelijk inspanningen de dag doorkomen”. De oprechte betrokkenheid is verdwenen.

4. Jaloezie, cynisme en negativiteit.

Funest voor teamprestaties. Dit ontstaat als individuele teamleden vinden dat ze onheus worden bejegend. Bijvoorbeeld omdat er grote verschillen zijn in beloning bij het verrichten van dezelfde prestaties of als promoties aan anderen worden vergeven met dezelfde kwaliteiten en inzet.

Vermoeiend en eigenlijk ondoenlijk

Veel van deze problemen hebben te maken met de bedrijfscultuur en het verleden. Dat maakt verandering ook zo’n uitdaging. Want nieuwe mensen worden vaak door de bestaande bedrijfscultuur opgeslokt. Zelfs energieke vrouwen, zoals Iris.

Zo kan het zijn dat jij in je rol als nieuwe manager te maken krijgt met jaloezie en cynisme, omdat jouw voorganger aan vriendjespolitiek deed. Of zijn gebrekkige prestaties ontstaan omdat de leiding niet duidelijk communiceert over richting en prioriteiten. Misschien zijn verantwoordelijkheden en bijbehorende bevoegdheden niet -helder- vastgesteld. Het kan ook dat angst voor conflicten is ingeburgerd, omdat het team niet is getraind in het geven en ontvangen van feedback (of beter feed forward). En trouwens wat doet jouw organisatie  om écht de verbinding met elkaar aan te gaan, zodat kwetsbaar opstellen comfortabel en veilig voelt?

Wat jouw team nodig heeft is een frisse blik!

En daarvoor heb je een extern persoon nodig. Iemand die immuun is voor de bestaande culturen en scherp genoeg is om snel te zien wat er speelt en welke oplossingen werken. Iemand met zo’n enorme passie en gedrevenheid dat haar enthousiasme 100 % besmettelijk is.

Ik bied oplossingen om het vuurtje weer op te laaien. Beide mogelijkheden hebben het volgende gemeen:

  • Uniek; je ontvangt altijd een aanbod op maat gemaakt.
  • Resultaatgericht; aansluitend op het doel dat jij voor ogen hebt.
  • Positief confronterend; met humor en soms cabaretesk.
  • Confronterend; met respect wordt de vinger op de zere plek gelegd.
  • (K)raken van de mindset; waardoor veranderingen makkelijker worden.

Als gevolg van deze aanpak ontstaat altijd een bewustwording van het eigen gedrag van de aanwezigen. En dat bevordert het eigenaarschap en vergroot de eigen verantwoording. De perfecte omstandigheden om het vuur weer te doen opladen.

Speciaal voor jou Iris

(oké voor alle (team)leiders en managers die het probleem herkennen)

1. Teamverlichting op maat

Ideaal als je nog niet diep in de problemen zit met jouw team. Jij zoekt een vonkje dat het vuurtje weer doet opladen. Bijvoorbeeld omdat het acquireren altijd op dezelfde manier gebeurt en jij je afvraagt welke andere manieren positieve resultaten geven. Of omdat de samenwerking tussen twee teams stroef verloopt. Misschien wil je wel een andere werkwijze introduceren. Lees hier meer over Teamverlichting.

2. De Impact Analyse

De perfecte investering als het eigenlijk al vijf voor twaalf is. Gedragspatronen zijn zo diep ingesleten, dat veranderingen niet meer mogelijk lijken. Met verschillende trainingsvarianten bied ik je een oplossing voor elk budget. Iedere variant bestaat uit de volgende 4 fases:

  • Het vaststellen van de nullijn
  • Optimalisatie
  • Demonstratie
  • Feed Forward

Lees hier meer over de Incompany Trainingen

Uiteraard is een combinatie van beide oplossingen ook mogelijk. Dus waar wacht je nog op? Verander de toekomst van jouw organisatie met 10 cijfers. Want zo doorgaan, dat is toch doodzonde?

Brandstof bijtanken voor jouw organisatie?

Bel me voor een aanbod op maat.