glimlach, foto, positief

7 tips om positief te blijven

15 maart 2017

Ik geloof zo in de kracht van positief denken. Het helpt me moeilijke perioden in mijn leven te overwinnen. Want wat je meemaakt in je leven, daar heb je vaak geen invloed op. Denk aan het verlies van iemand van wie je houdt, ziekte of werkloosheid. Wel heb je invloed op hoe je met tegenslagen omgaat. Daarom vandaag: 7 tips om positief te blijven.

1.    Morgenstond, goud in de mond

Neem de tijd om wakker te worden. Zet je wekker wat vroeger of maak een heerlijke ochtendwandeling. Mij helpt het om een dansje te doen in de morgen. Een ander vindt mediteren heerlijk. En weer een ander begint de dag met een heerlijk croissantje en vers geperste sinaasappels. Chiel Beelen opende niet voor niets jarenlang zijn show met:

Begin de dag met een dansje. Begin de dag met een lach. Want wie vrolijk is in de morgen. Die lacht de hele dag.

2.    Focus op wat je wilt. Niet op wat je niet wilt

Dat klinkt vanzelfsprekend hé? Toch gaat het nog vaak mis. We hebben de neiging om uit te spreken wat we niet willen. Dat is blijkbaar makkelijker dan te ontdekken wat we wel willen. Door die focus om te draaien, wordt alles vanzelf positiever en makkelijker vol te houden. Oefenen? Maak van “ik moet” “ik wil”. Kijk zo:

Niet: ik moet minder snoepen want ik ben dik

Maar: ik wil gezond leven zodat ik me beter voel

Voel je het verschil?

3.    Waardeer wat je hebt

Simpel: dankbaarheid draait je verdriet of frustratie om als een blad aan een boom. Weet je wat goed werkt? Koop een leuke glazen pot. Schrijf de komende maand iedere dag één ding op, waarvoor je dankbaar bent. Liefst op vrolijk gekleurd papier. En heb je zo’n dag dat alles tegenzit? Grabbel dan in je pot en herinner jezelf aan al die dingen waar je dankbaar voor bent.

4.    Lees positief nieuws of een goed boek!

Waar je mee omgaat, word je door besmet. Ga actief op zoek naar plekken waar ze positief nieuws delen.

En het boek ‘400 brieven aan mijn moeder’ van Joseph Oubelkas is een blijvende inspiratiebron voor me. Net als Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz.

Heb je veel negatieve mensen om je heen? Dan wordt het tijd om daar afstand van te nemen.

5.    Krachtige actiegerichte positieve affirmaties

Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Want wat je hersens vaak zien of horen nemen ze als waarheid aan. Misschien herken je de negatieve varianten: ik ben nergens goed voor, ik kan dat niet, niemand houd van mij, zo ben ik nu eenmaal.

Je snapt het al: door positieve affirmaties te gebruiken, maak je een nieuwe werkelijkheid. Begin een affirmatie met ik ben of ik heb. Kies daarbij je eigen woorden, zodat het goed en natuurlijk voelt.

Een voorbeeld: een vriendin van me kan moeilijk nee zeggen. Dat maakt dat ze vond dat anderen haar dag bepaalden. Haar affirmatie is: ik ben baas over mijn agenda.

6.    Zet jezelf eens op je prioriteitenlijst

Er is maar één iemand die jouw ideale leven kan leiden. En dat ben JIJ. Ik ken het hoor, dat je een ander graag helpt. Ik sta ook graag voor mensen klaar. Zolang mijn energie het toelaat. Als ik merk dat ik chagrijnig of prikkelbaar word, dan weet ik dat ik eerst voor mezelf moet zorgen.

En nee, dat is niet egoïstisch. Denk maar aan het vliegtuig, waar ouders ook eerst hun eigen zuurstofmasker opzetten voor ze hun kind helpen. Als je omvalt, kun je niemand meer helpen. Dus lief zijn voor jezelf is een voorwaarde om te kunnen blijven geven.

7.    Wees realistisch

Natuurlijk heb je ook slechte dagen. Het leven zit vol golfbewegingen. Je hoeft heus niet altijd ‘hallelujah’ te roepen. Pijn, angst en verdriet horen ook bij het leven. Neem je gevoelens serieus, sta er bij stil en doorleef ze. Aanvaard dan de realiteit en maak er het beste van. Het is tenslotte jouw leven!