Joseph Oubelkas

Inspirerend spreker & auteur

Wat wilde je vroeger als kind worden?

Verschillende dingen. Geloof het of niet, ik heb zelfs ooit in een boekje “Gevangenisdirecteur” geschreven, hoe ironisch. Ook herinner ik me dat ik daarna graag architect wilde worden. Ik tekende vaak huizen als kind en dacht hoe gaaf het zou zijn hier ook nog eens je geld mee te kunnen verdienen.

Nu ben je inspirerend spreker & auteur. Wat is jouw why?

100% mezelf kunnen zijn. In mijn boeken én op het podium. En dat ik daarmee dan andere mensen in hun kracht zet… Er is voor mij niets mooiers dan dat.

Wat zijn de kansen om te gaan met tegenslagen en veranderingen?

Kansen liggen altijd in uitdagingen. Het is maar hoe je ernaar wilt kijken. Het is een houding, daar ben ik van overtuigd. Dat betekent niet dat ik alles maar fluitend als een kans zie. Zeker niet, ook ik zweet weleens bij een tegenslag. Ik ben per slot van rekening ook maar een mens. Voor mij zit het grote verschil in het schakelen. Hoe lang duurt het voordat je uit een dal komt? Ik kan snel schakelen.

Net als nu met de pandemie. In één dag veranderde mijn rooskleurig gevulde agenda met veel mooie opdrachten naar een dorre en verlaten woestijn. Wat doe je dan? Voor mij geldt de overtuiging; het is wat het is en dan oppakken en door. Natuurlijk veroorzaakt het een groot financieel gemis. Dat verlies staat echter in schril contrast met gezond zijn. Dus omarm ik hetgeen er wél is en dat betekent ultiem genieten van de tijd met mijn zoontje van inmiddels 7 maanden. Tijd blijft het kostbaarste bezit, dus hoe ga je daarmee om?

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

De grootste kick haal ik uit zíen dat het werkt. Ik visualiseer, maak het realistisch en ga er dan voor. En dan bedoel ik ook écht ervoor gaan. Niet zomaar “proberen” en dan schouderophalend zeggen “ach, het is niet gelukt”, maar écht knokken. Mensen geven soms te snel op naar mijn mening. Het behalen van successen door te starten met een duidelijk doel, loopt als een rode draad door mijn leven:

  • Ik haalde mijn rijbewijs in één keer.
  • Mijn opleidingen heb ik in één keer doorlopen.
  • Het opzetten van een succesvol IT-bedrijf.
  • Mijn gevangenisperiode overleven vanuit de overtuiging: “ik zal als winnaar deze muren verlaten”.
  • En uiteindelijk het uitbrengen van mijn boeken en het zo opnieuw opbouwen van mijn leven.

Hoe leerde je Claudia kennen?

Dat was volgens mij bij een lezing. Haha, het is echt al een tijd terug. Claudia is één van de eerste garde zoals ik het wil noemen. Dus al vlak na het uitbrengen van mijn eerste boek “400 Brieven van mijn Moeder” hadden we onze eerste ontmoeting. Er was een spontane klik, wat veel mensen wel zullen herkennen bij Claudia. Sindsdien houden we contact.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Het bezoeken van landen. Van Canada, Ierland, Australië tot en met allerlei eilanden. Op die lijst staat Marokko ook nog steeds hoor, ik hou nog altijd van het land. Maar het staat niet bovenaan .

Heb je nog een gouden tip?

Doe iets waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Want de tijd die je verspilt, krijg je nooit meer terug!

En de bonusvraag: heb je nog een quote voor ons?

Dan deel ik er graag een van mezelf: “Van lijden naar leiden, jij bepaalt, 100%!”

Meer weten over Joseph Oubelkas?

Fotocredits: José Donatz Fotografie

Gepubliceerd op: 27 mei 2020

Alle uitblinkers