Slimmere manieren om geld te verdienen als ondernemer | rekenmachine

Slimmere manieren om geld te verdienen als ondernemer

7 mei 2025

Toen ik begon als ondernemer, werkte ik – zoals veel ondernemers – op basis van uurtje-factuurtje. Alles wat op mijn pad kwam, pakte ik aan. Want ik had een missie. Vrijheid. Impact. De wereld een beetje wakker schudden.

Maar al snel liep ik vast. Want hoe groter je droom, hoe krapper je dag voelt. Je ambitie kan grenzeloos zijn, je dag telt maar 24 uur. En dus stelde ik mezelf een simpele vraag die alles veranderde. Verkoop ik mijn tijd, of verkoop ik mijn kwaliteit?

 

Uurtje-factuurtje: het hamsterwiel voor ondernemers

Het klinkt zo lekker overzichtelijk: je hebt een uurtarief, je werkt je uren, je stuurt een factuur. Maar ondertussen ben je vooral bezig met rennen. Want tja: je verkoopt je tijd. En tijd is een uitputtende valuta. Je hebt geen:

  • Ruimte om echt te verdiepen.
  • Energie over aan het eind van je dag.
  • Schaalbaarheid in je business.

Tijd is eindig. Je waarde niet.

 

Wees geen dienstverlener. Wees een ervaring

Stel je dit voor:
Je belt Beyoncé. Nou ja, haar manager. Of haar managers’ manager.

“Hoi, kan Beyoncé misschien een uurtje komen zingen op ons event? Ons budget is € 150.”

Je voelt hem al aankomen, hè? Dat wordt hem niet.

Niet omdat ze arrogant is. Maar omdat ze weet wie ze is, wat ze levert en wat dat waard is.

Toch doen veel ondernemers precies dat. Ze verkopen een uurtje coaching, een sessie schrijven, een intake, een adviesgesprek.

Ze leveren vuurwerk voor de prijs van een aansteker.

Vier tips om te switchen van verdienmodel

Uurtjes-denken houdt je klein. Beyoncé-denken bouwt een merk. De hoogste tijd dus om te switchen van uren naar waarde. En de volgende tips helpen je daarbij.

 

1. Verkoop het resultaat, niet de klok

Je klanten huren je niet in voor je tijd. Ze betalen voor helderheid. Voor rust. Voor een oplossing die iets verandert.

Laat dat zien. Daar zit je waarde.

 

Ter illustratie dit verhaaltje. Blijft lekker, zelfs als je het al kent.

Drie muisklikken. 1500 euro. En gelijk heeft hij.

Het hele bedrijf ligt plat. Iets met een systeem dat niet meer doet wat het moet doen. Stress. Dodelijke deadlines komen akelig dichtbij en er heerst paniek alom. Dus de expert gebeld. Ze komt binnen, kijkt een minuut in de serverruimte. Klikt drie keer met haar muis en floep – alles werkt weer. Binnen een kwartier is ze weer weg. Opluchting alom. Tot de factuur komt: € 1.500,-. De klant belt vrij bozig: “1.500 euro voor drie muisklikken?” De expert zegt “nee hoor, die muisklikken zijn gratis. Je betaalt voor het weten welke drie.”

 

2. Werk met dagdelen, trajecten of projectprijzen

Leer denken in blokken van waarde: een strategiegesprek, een helder eindproduct of een afgerond coachingstraject. Dat is niet alleen professioneler – het is ook een stuk leuker werken. Niet alleen voor jou, ook je klanten weten precies waar ze aan toe zijn, zonder verrassingen achteraf.

Met de nadruk op je waarde ben je geen kostenpost maar een investering.

 

3.      Sta – net zo fierce als Beyoncé – voor je waarde

Jouw tarief is geen rekensommetje. Het is een reflectie van alles wat je meebrengt, zoals je:

  • Ervaring; vlieguren, successen en flaters.
  • Unieke combinatie van kennis & kunde.
  • Vertaalslag van kennis naar concrete stappen en resultaten.
  • Vermogen te spiegelen en confronteren zodat er transformatie volgt.
  • Je energie en betrokkenheid zodat je klant voelt: “jij ziet me”.

Durf een prijs te kiezen die klopt met jouw impact.

 

4. Stop met denken voor je klant

“Ze zullen het wel te duur vinden …” Stop daarmee. Echt. Je weet niet wat iemand kan of wil investeren. Die aanname houdt je klein. Laat hem los. Je zult niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die flink onder je prijs duikt, omdat er een beperkt budget aanwezig is bij de opdrachtgever. En daarna een bedankkaartje krijgt voor je harde werk met de tekst “Groeten vanuit de Malediven”.

Focus op de mensen die jouw waarde herkennen én erkennen.

Bonustip: Begin met wat je aandurft, en groei onderweg

Je hoeft niet morgen het dubbele te vragen van wat je nu doet. Zet morgen wel een stap die voelt als groei. Want elke keer dat jij je tarief laat meegroeien met je ontwikkeling, neem je jezelf serieuzer. En je klant doet dat dan vanzelf ook.

Groei is een richting, geen bestemming.

Ja, maar … hoe zit het dan met marktconform?

Zeker, veel ondernemers kiezen hun prijs op basis van wat ‘gebruikelijk’ is. Lekker veilig. Maar eerlijk? Marktconform is vaak gewoon: gemiddeld.

En je bent niet gemiddeld. Als je iets brengt dat anderen niet brengen – jouw aanpak, jouw ervaring, jouw energie – dan hoort daar een tarief bij dat dat weerspiegelt. Niet omdat je arrogant bent. Maar omdat het klopt.

 

Niet jouw prijs? Dan niet jouw klant

Als iemand jouw prijs niet wil betalen, is dat geen afwijzing. Het is een helder signaal: je bent niet voor iedereen. En dat is maar goed ook. Exclusiviteit maakt begeerlijk.

Je werkt het liefst met klanten die je waarde snappen. Die voelen dat jij hun investering waard bent. Die ‘JA’ zeggen tegen jouw kennis én jouw manier van werken. Omdat ze weten dat jij hun groei versnelt, hun probleem oplost of in hun behoefte voorziet.

Elke keer dat je ‘nee’ krijgt van een twijfelklant, maak je ruimte voor iemand die wel bij je past. Dáár zit de match. Dáár zit de groei. Dáár zit het werk dat je voedt in plaats van uitput.

 

Dus vertel me, wat verkoop je eigenlijk?

Blijf je hangen in uren tellen en facturen sturen? Of durf je jezelf opnieuw in de markt te zetten. Als resultaatpartner, als expert, als ondernemer met lef?

Je hoeft dit niet alleen te doen. Als businesscoach help ik je om je aanbod, je prijs en je positionering op één lijn te brengen. Zodat je niet alleen straalt – maar ook verkoopt, groeit en leeft zoals het klopt voor jou.

 

Zin om samen naar jouw verdienmodel te kijken?

👉🏻 Gratis sparren? Klik hier voor een klikgesprek