win-win situaties kennen geen verliezers

Win-win situaties creëren. Kiezen of verliezen?

14 april 2022

Win-win situaties creëren klinkt als een open deur. Wie wil dat nu niet? Nou… er zijn nogal wat mensen die liever voor de winst gaan, zelfs als dat betekent dat de ander verliest. Want hoe vaak zijn er bij conflicten niet alleen maar verliezers? Omdat een succesvolle samenwerking uitblijft en de (negatieve) emotie in de lucht blijft hangen. Dus zo voor de hand liggend als het lijkt is het in de praktijk niet.

Wil jij weten hoe je win-win situaties creëert? En rivaliteit of conflict inruilen voor winst en samenwerken? Lees dan zeker verder.

Wat is een win-win?

Een win-win situatie is altijd de uitkomst van een onderhandeling. Het is zoeken naar een oplossing die in de belangen van beide partijen voorziet. Dit vraagt nogal wat van jou als persoon en van jullie relatie. Het is dus iets anders dan een compromis bereiken. Je kiest samen voor de betere oplossing.

Win-win 1: Je staat stevig in je schoenen

Om win-win situaties te creëren is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Dat je weet wie je bent en ook wat je waard bent. Het draait om integriteit, volwassenheid en het geloof dat er genoeg is voor iedereen. Kijk, positief denken is een belangrijke kernwaarde van mij. Zowel in mijn privéleven als in mijn ondernemerschap. Ik sta dan ook alleen open voor samenwerking met mensen met een positieve energie. Dat klinkt zwaar. Toch is het simpel uit te leggen. Ik geef mijn tijd, aandacht, liefde en energie alleen nog aan mensen die er (bewust) voor kiezen stappen te zetten. Mensen die me energie kosten staan niet (meer) op mijn speelveld.

Het heeft me wel wat jaren gekost om deze keuze te durven maken. Toch is het zó belangrijk om in harmonie te leven met je persoonlijke waarden. Doe je dat niet, heb je bij voorbaat al verloren omdat je jezelf tekort doet en niet integer bent. Zo’n keuze vraagt om een emotionele rijpheid waarbij je opkomt voor je eigen overtuigingen en gevoelens, zonder voorbij te gaan aan die van een ander.

Win-win 2: Vertrouwen & kunnen gunnen

Een andere voorwaarde om die win-win situatie te creëren is vertrouwen. Los van de factor tijd die je beiden nodig hebt om naar elkaar toe te groeien, gaat het hier vooral om wederkerigheid. Het gevoel én de overtuiging hebben dat de ander óók het beste met jou voor heeft.

De uitdrukking is niet voor niets: “geven is het nieuwe krijgen”. Door zelf transparant en respectvol te handelen en te communiceren ontvang je (bijna) als vanzelf de waardering terug in de vorm van vertrouwen.

Tel daarbij op dat je beiden gelooft in overvloed, dan houdt niets je tegen. Gun de ander ook wat winst, dan gunnen ze jou dat ook.

Er bestaan geen concurrenten. Er bestaan wel slechte verliezers.

Win-win 3: Niet ik, niet jij maar wij

Alsof het in ons gedrag zit gebeiteld. We kijken van nature eerst naar de verschillen die er zijn tussen onze medelanders. Dat roept (voor)oordelen en verwijdering op. Terwijl je met hetzelfde gemak -wanneer je focust op de gemeenschappelijke overeenkomsten- een krachtig(er) draagvlak creëert en (h)echte / duurzame verbindingen aangaat.

Het is niet voor niets dat ik tijdens (team)begeleidingstrajecten bij organisaties ook aandacht besteed aan wat mensen in hun vrije tijd doen. Niets werkt zo verbindend dan overeenkomsten. Iets van jezelf herkennen in de ander is een enorme katalysator voor de gunfactor!

Win-win 4: Wat kom je brengen?

Het is één van de grootste irritaties die je vast herkent. Je telefoon gaat en er verschijnt een bekende naam in je scherm. Hoewel je ál jaren niets meer van deze persoon hebt gehoord maakt je hart een sprongetje. Mooie herinneringen flitsen op; wat leuk! Twee minuten later voel je je genaaid. Er was geen interesse in jou, de ander had iets (van jou) nodig.

Mijn persoonlijke motto? Ik kom nooit iets halen. Ik kom altijd iets brengen. Het is inmiddels een gevleugelde uitspraak gebaseerd op zelfkennis. Of het nu gaat om kennis, kunde, netwerk of een kritische noot. Zie alles wat je van me ‘krijgt” (ook ongevraagd advies) als een cadeau. Het komt namelijk recht uit mijn hart en heeft de intentie jou sterker te maken.

Win-win 5: Het 4-stappenplan

Er zijn 4 belangrijke stappen om te komen tot een win-win situatie.

1.     Verplaats je in de ander. En dan bedoel ik echt serieus proberen te begrijpen wat de behoeften en de belangen zijn van de ander.

2.     Vraag door tot je écht bij de kern bent. Wat is echt belangrijk voor de ander.

3.     Welke resultaten zijn nodig om de ander en jezelf gelukkig te maken?

4.     Gebruik je creatief denkvermogen om die noodzakelijke resultaten te behalen.

Win-win in acquisitie

De afgelopen 10 jaar heb ik honderden beltrainingen door het hele land verzorgd voor medewerkers van imposante organisaties en bijzondere zelfstandige ondernemers. Op een unieke manier; namelijk door de kracht van Hartverwarmend Koud Bellen te demonstreren. Door iemand te bellen die bijvoorbeeld op jouw verlanglijst staat.

Waarom die telefoontjes altijd succesvol zijn? Omdat ik niets verkoop. Verkoop is eigenbelang. Tijdens al die telefoontjes ga ik op zoek naar verbinding en win-win situaties. En dat levert altijd iets op. Het zorgt voor hechte relaties, inspirerende gesprekken en een continue stroom van leads.

Wil je dit zelf een keer ervaren? Je bent van harte welkom op 14 of 16 juni bij deze bijzondere acquisitie trainingen ter gelegenheid van mijn 10-jarig ondernemersjubileum. We maken er samen een onvergetelijke dag van.

Kies win-win: Boek Acquisitie Training “Hartverwarmend Koud Bellen”

 

👀Kijktip