Routine

Ondernemers, zo breng je rust in je tent!

13 mei 2021

Mei, de maand waarin we onze vrijheid vieren. En vrijheid is precies de reden waarom veel ondernemers hun onderneming zijn gestart. Je bent eigen baas, dat betekent dat je lekker zelf je tijd mag indelen. Je doet het werk dat je leuk vindt. Of anders gezegd, je werkt vanuit passionele, mentale, emotionele, financiële en fysieke vrijheid. Ondernemers hebben alle energie van de wereld. Toch?

De werkelijkheid geeft echter een ander beeld. Onderzoeken wijzen uit dat veel ondernemers last hebben van depressieve- en stress gerelateerde klachten. Logisch, want die vrijheid brengt ook verdomd veel verantwoordelijkheid met zich mee. De hele organisatie rust op jouw schouders en je klanten en/of medewerkers hebben geen benul van deze last. En als jij huilt, huilt je bedrijf ook. Dit keer ontvang je 5 tips om actie te ondernemen. Neem ze ter harte, want je mag dan wel onafhankelijk zijn… je hoeft niet alleen te zijn!

Adem deze drie gewoonten

“Routine sets you free” ~ Verne Harnish. En dat klopt ook. Routine heeft als voordeel dat je efficiënter werkt. Het brengt rust in je hoofd, omdat je minder keuzes hoeft te maken. Daardoor hou je meer energie over. Tenslotte verklein je met routines frustraties, negatieve gewoonten en uitstelgedrag.

Zorg er dus voor dat dit gewoonten worden in je ondernemerschap:

1. Prioriteiten:

Stel prioriteiten en hou dáár je focus op. Vraag dus bij alles wat je doet: draagt dit bij aan mijn doel(en)? Is het antwoord nee dan hoort het niet op je to do-lijst. Pfieuw; dat scheelt een berg!

2. Data | Marktkennis | Klantbehoefte:

Gebruik data om beslissingen te nemen. Verdiep je in jouw markt. En bovenal: zorg voor een raakvlak tussen jouw doelen en de behoeften van je klanten. Professionaliseer continu je vakman/vrouwschap.

3. Overleg gestructureerd; ook met jezelf:

Ideeën ontwikkelen, meningen vormen, besluiten nemen, draagvlak creëren of je werkproces verbeteren. Stel een overlegstructuur vast die voor jou werkt en hou je daar ook aan.

Gewoonten kweken kost tijd

Gedrag veranderen is moeilijk. Het duurt minimaal 21 dagen en gemiddeld 66 dagen. Wil je van de nieuwe gewoonte écht een automatisme maken, reken dan tussen de 18 en 254 dagen! Maak de verandering niet te groot, verdeel het in (voor jou) overzichtelijke stappen. Maak de eerste stap zo klein dat deze geen tot weinig moeite kost. Want vernieuwing draait altijd om doen!

5 routines die gelijk rust in de tent brengen

Het kost tijd voor je de genoemde drie gewoonten “ademt”. Tijd, discipline en actie. Maar het mag ook best moeite kosten want de beloning is groot. Het brengt je die passionele, mentale, emotionele, financiële en fysieke vrijheid waar je zo naar verlangt.

En met de volgende 5 tips breng je al gelijk rust in de tent. Zie het als stepping stones naar jouw ondernemersvrijheid.

Tip #1: Laat je niet afleiden

Het F-woord is Focus. Als eerste de vraag: heb je wel doelen gesteld aan het begin van het jaar? Want zonder doelen kun je ook niet resultaatgericht acteren. Ligt er geen jaarplanning? Maak die dan eerst voor de rest van het jaar. Wat zijn de drie doelen die je wilt bereiken? Meer omzet? Meer vrije tijd? Een nieuwe vaardigheid leren? Meer naamsbekendheid? Meer structuur in je bedrijf?

Als je dat voor jezelf helder hebt, is het makkelijk kiezen. Je hebt misschien wel 100 dingen verzameld op je to do-lijst. Schrap alles wat niet bijdraagt aan je doel en kies die activiteit die je dichter bij het verwezenlijken van je doel brengt. Dát is je nummer één prioriteit. Gebruik bijvoorbeeld de 4 kwadranten van de matrix van het Eisenhower Model.

Tip #2: Regeren = delegeren

Waar zit jouw zwakte? Wat doe je niet graag of niet goed? Wat kost jou energie? Dat zijn de dingen die je kunt organiseren. Dit doe je door ze los te laten en te vertrouwen op de kennis en kunde van een ander. Zodat jij jouw talent verder kan ontwikkelen.

Ik ben een groot voorstander van samen sterk(er). De mensen die ik toelaat tot mijn dreamteam voldoen aan deze drie factoren. Dit helpt jou vast ook je eigen dreamteam te bouwen.

  • Hun normen en waarden komen overeen met hetgeen waar jij voor staat.
  • Ze hebben geen sturing nodig, ze zijn proactief en ontzorgen jou.
  • De leden van jouw dreamteam geven jou het WAUW-gevoel. Het zijn jouw A-spelers.

Het meeste van wat we doen is complete tijdverspilling. Er zijn maar een paar dingen ongelofelijk belangrijk.

Tip #3: Zeg eens NEE

Wat is jouw waarde als ondernemer en hoe vergroot je deze? Niet iedereen is jouw klant. Er zijn mensen die nooit met jou willen samenwerken. Omdat er geen klik is. En er zijn mensen met wie jij niet wilt samenwerken. Om dezelfde reden. Eerlijk gezegd voel je dit vaak al bij een eerste (digitale) ontmoeting.

Steve Jobs stelt dat het meegaand gedrag dodelijk is. Voor je focus én voor je persoonlijke ontwikkeling. Jobs: “Focus betekent niet ja zeggen tegen één ding, het betekent nee zeggen tegen duizend andere dingen.”

Zo’n nee is reuze klantgericht. Wees duidelijk en schep geen verwachtingen die je niet waar kunt/wilt maken. Geef die NEE met liefde en zorg!

Tip #4: Jippie! Breinvrij

Je brein staat vaak aan. Nog even dit. Dat niet vergeten. Weer een briljant idee dat je snel wilt implementeren. Ik hoef het jou niet te vertellen. Jij vult met gemak 24 uur aan zinvolle bezigheden voor jouw bedrijf. Je bent per slot van rekening niet voor niets ondernemer.

Besef wel dat je hier een hoge prijs voor betaalt, want uiteindelijk functioneren je hersenen juist minder goed. Je bent sneller afgeleid. Bovendien word je gevoeliger voor negatieve emoties. Terwijl je mindset zó belangrijk is.

Mijn éxtra tip: brainstorm een half uur en schrijf activiteiten op die jou ontspannen. Een wandelingetje, een warme douche, een lunch met een vriend(in). Het maakt niet uit wat. Plan ook tijd in om zonder schuldgevoel te ontspannen en op te laden. En als dat fijner voor je klinkt; plan dan werken aan herstel in. Daar word je beter van!

Tip #5: E.D.E.D.

Als je mij al langer volgt dan weet je vast wat dit betekent. Elke Dag Een Dansje. Want hoe slecht een dag ook verloopt, er is ALTIJD wel iets om dankbaar voor te zijn. Muziek is voor mij persoonlijk daarbij enorm belangrijk. Zet speellijsten op je Spotify. Maak lijsten met muziek waar je vrolijk van wordt. Nummers die je power geven. Speel ze af op de momenten dat je het nodig hebt. Focus niet alleen op wat beter kan, vier vooral ook wat wél goed gaat.

(Weer) ondernemen vanuit vrijheid?

Wil jij met de begeleiding van een professional weer vanuit vrijheid ondernemen? Dan nodig ik je uit om te kiezen voor Individuele Business Coaching. Het brengt je deskundige ondersteuning en nieuwe inzichten op de ondernemersdomeinen. op de ondernemersdomeinen.

Want je mag dan wel onafhankelijk zijn, je hoeft het niet alleen te doen.

Inplannen Klikgesprek

Bronvermeldingen:
Verne Harnisch is auteur van o.a. De Rockefeller strategie
How are habits formed, European Journal of Social Psychology