Saskia Verhaeren, Groeibrein

Saskia Verhaeren

Brein bewust growth mindset specialist

Wat wilde je vroeger als kind worden?

Mijn vader werkte bij de Luchtmacht en ik mocht af en toe mee wanneer hij aan het werk was. In eerste instantie wilde ik Luva (Luchtmacht vrouw) worden, zoals ze dat toen noemden. Ook was ik goed in gym en gek op sporten. Dus heb ik ook nog jarenlang gedroomd van een carrière als gymdocente.

Nu ben je growth mindset specialist en trainer. Wat is jouw why?

Graag vernoem ik erbij dat ik een BREIN bewust growth mindset specialist ben. Dat brein van ons is mega interessant en complex. Door hier meer kennis over te hebben krijg je meer inzicht in jezelf, je mind & body. Dat ondersteunt je groeimindset, ze zijn onlosmakelijk verbonden.

Mijn Why? Ik zag in mijn tijd als leerkracht, teamleider, mentor en auditor veel mensen vastlopen. Zowel jong als oud. Ze voelden zich belemmerd in hun groei en soms ook zo ‘unhappy’.  En dat is helemaal niet nodig. Met mijn bedrijf Groeibrein maak ik mensen bewust en deel ik mijn kennis. Dit stimuleert persoonlijke inzichten en groei zodat zij zichzelf en anderen niet beperken, kunnen floreren en lekkerder in hun vel komen te zitten.

Wat zijn de kansen of uitdagingen?

In deze steeds veranderende (VUCA) wereld is wendbaarheid en weerbaarheid nodig. Hier ligt een rol voor mij weggelegd; kansen om mensen verder op weg te helpen met advies en training. De wereld blijft veranderen. Met een growth mindset én meer inzicht in hersenprocessen kun je bijvoorbeeld:

  • Flexibeler omgaan met veranderingen.
  • Mentaal vitaler meebuigen.
  • Het zorgt ook voor verbinding tussen mensen.

Dit bereik ik door mensen allereerst bewust te maken en vervolgens tools in handen te geven om zelf mee aan de slag te gaan. Een vaste mindset belemmert je, bezorgt je stress en houdt je op je plek.

Wanneer ik informatie overbreng, vind ik het belangrijk dat het mensen raakt en er sprake is van persoonlijk contact. En dat de nieuwe kennis direct concreet toepasbaar is in je dagelijks handelen. We kunnen veel leren en ja kennis kan krachtig zijn, maar het toepassen ervan is pas echte groeikracht!

Ik bezit gelukkig de vaardigheden, kennis en veel ervaring om mensen te stimuleren in hun ontwikkeling. De blended-learning vorm is hierbij een geweldige manier die past in deze tijd. Zo heb ik een online omgeving gecreëerd waar mensen kunnen oefenen en zelf aan de slag kunnen maar nooit zonder interactie met mij en/of anderen. Mensen leren namelijk heel goed van én met elkaar, echt contact hierbij is heel waardevol!

Het is een uitdaging omdat resultaat niet direct meetbaar is.  Je stimuleert mensen in hun overtuiging (grondhouding) en in brein bewustzijn. Dit is een basis tot persoonlijke groei die veel lastiger te meten is dan bijvoorbeeld een vaardigheid zoals werken met Excel. Ook vinden mensen ‘mindset’ een moeilijk te vatten begrip, een beetje vaag of ze zijn ervan overtuigd dat werken aan hun mindset niet nodig is. Tot ze erachter komen dat het ontzettend veel inzicht geeft en ze de opgedane kennis en oefeningen krachtig voor zichzelf (en anderen) inzetten. Dan ervaar je echt de kracht van een brein bewuste growth mindset. Bij alles wat je onderneemt.

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Toch wel van verschillende kanten. In willekeurige volgorde hebben deze aspecten een rol gespeeld:

  • Ik ben in mijn jeugd opgegroeid met het evangelie van de bijbel. Gelukkig met het beeld dat er een liefdevolle God is, maar ook dat er een duivel is die zorgt voor allerlei ellende. Een liefdevolle jeugd maar ook tot mijn 30 jaar min of meer gevuld met indoctrinatie. Ik leerde vooral dat God door mij heen zou werken. Ik moest leren leven als Jezus en zong ‘stil maar wacht maar, alles wordt nieuw’-liedjes en ‘Jezus geeft je kracht’. Kracht kreeg je van God, werd mij geleerd.
  • Toen kwam het moment dat ik me er bewust van werd dat de kracht in de mens zelf zit. Dus in jou en ook in mij! Ik ontdekte mijn persoonlijke ontwikkelkracht. En daarmee ontstond ook de (heilige 😉) overtuiging dat verandering mogelijk is voor ieder mens .
  • Ook vind ik het heerlijk om mensen dingen te leren. Die bewustwording van het NIET weten hoe naar WEL weten hoe. En dan een verandering bij mensen te zien waarbij hun ogen weer sprankelen. Ik zie dat het werkt. Daar krijg ik energie van, terwijl ik er ook heel veel van mijn energie in leg! Onze hersenen zijn fascinerend én ons lichaam en mind ook. Ik breng dat graag over zodat mensen hier uiteindelijk van groeien en veel lekkerder in hun vel komen te zitten.

Hoe leerde je Claudia kennen?

Dat is best apart gelopen! Mijn man was op zoek naar werk en ging naar een inspiratie event van het UWV. Claudia was een van de sprekers. En hoewel ik die dag het event niet heb gezien, kwamen we na afloop wel met zijn drietjes in een vrolijk en spontaan gesprek. Daarna ben ik Claudia gaan volgen op LinkedIn. Bij een tweede UWV-event -waar ik heen ging vanuit Groeibrein om eventueel zelf eens een workshop over de growth mindset te geven- heb ik wel een sessie bij haar gevolgd, als voorbeeld. Dat deed ze zo lekker ontspannen. Authentiek én met een vleugje humor. Echt inspirerend.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Persoonlijk wil ik nog graag terug naar de USA met mijn man voor een mooie roadtrip. Eigenlijk het liefst ook met mijn kids om de grootsheid van de natuur daar met hen te delen. In mijn werk wil ik graag op nog grotere podia spreken dan ik nu doe, zodat ik nog meer mensen bereik.

Heb je nog een gouden tip?

Focus niet op het eindresultaat maar op het leerproces en zorg goed voor je brein. Vitalere hersenen zorgen dat jij je beter kunt richten op (én volhouden) wat je belangrijk vindt. Gebruik groeitaal om jezelf én anderen te inspireren tot groei.

Heb je een quote voor ons?

Nou, ik heb ontzettend veel mooie quotes voor jullie! Je vindt ze in de vorm van “MindZetjes” en “GroeiSpurtjes” die ik deel op mijn website, LinkedIn en Instagram. Op social media staat er ook een interessante (wetenschappelijke) onderbouwing of uitleg bij! Leuk om te delen of samen over in gesprek te gaan. Het zijn echte ontwikkelnudges tot groei!

Eén van mijn favorieten:

Wees bereid om een leerling te zijn, elke dag weer!

Dit tovert een glimlach op jouw gezicht

1. Jouw favoriete zanger/band?

Die heb ik niet zozeer. Ik houd van vele soorten muziek, van klassiek tot classic rock. Dansen doe ik graag op house & dancemuziek. Een vrolijke beat zorgt voor happy feelings!

2. De beste maand in het jaar?

Ik maak er graag het beste van in elke maand! Zeker nu!

3. Jouw (jeugd)held?

Mijn man en kinderen zijn mijn helden!

4. Jouw lievelingsgerecht?

Sushi en sashimi behoren toch wel tot mijn favoriete gerechten. Daarnaast ben ik ook dol op de Franse keuken!

5. Je mooiste herinnering

Dat zijn alle warme herinneringen aan mijn moeder, vooral haar gitaarspel en liefdevolle lach. Ik ben enorm dankbaar voor de 23 jaar dat zij in mijn leven was en koester de herinneringen. Die ik trouwens graag deel met mijn man en kinderen. Ik had haar nog graag langer in mijn leven gehad.

Meer weten over Saskia en haar bedrijf Groeibrein?

Gepubliceerd op: 27 januari 2021

Alle uitblinkers