Saskia Paulissen

Saskia Paulissen

Online moderator, Flirtcoach en Relatiecoach

Wat wilde je als kind worden?

Ik wilde heel graag het toneel op. Bij de revue en dan vooral typetjes neerzetten. Wij hadden thuis dan ook een enorme verkleedkist. Daar kon ik mij helemaal in uitleven en dan voor de grote spiegel op mijn ouders slaapkamer hele acts opvoeren.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Op de werkvloer kon ik mij niet meer verder ontwikkelen. Daar was alles te veel ingekaderd in competenties en functieprofielen. In het ondernemerschap heb ik de vrijheid om te doen waar mijn hart ligt.

Nu vervul je rollen als Online moderator, Flirtcoach én Relatiecoach. Waar zit de rode draad?

In alles wat ik doe staan relaties centraal. Vanaf het eerste contact – de flirt – tot relaties onderhouden. Zakelijk flirten is een workshop helemaal gericht op het maken van contact en positieve energie. Als dagvoorzitter gebeurt dat letterlijk want daar vervul ik een verbindende rol tussen publiek en sprekers. Welke rol ik ook heb, er zal altijd sprake zijn van zekere speelse energie. Hoe serieus ook het onderwerp, speelsheid brengt lucht en energie. Daar waar ik kan zal ik dat altijd inzetten.

We zitten midden in de maatschappelijke discussie over grensoverschrijdend gedrag. Heeft dit nog effect op jouw workshopthema’s zoals “Zakelijk flirten” of “Seksen op de Werkvloer”?

De titels van de workshops vallen nu natuurlijk extra op. En dat wekt nog meer de interesse dan voorheen; wat komt die vrouw brengen? We moeten de intelligentie van de meeste mensen niet onderschatten natuurlijk. Zij snappen heus wel dat dit geen promotiepraatjes voor seksuele intimidatie zijn. Organisaties zoeken juist nu naar manieren om met elkaar in gesprek te gaan over hoe mensen zich gedragen op de werkvloer. Zonder gelijk in daders en slachtoffers te spreken.

Als je kijkt naar seksen op de werkvloer -wat dus verwijst naar sekse als in geslacht en niet naar de daad- dat is een humoristische lezing. Zeer gechargeerd zet ik zowel het mannelijke als het vrouwelijke gedag neer. Met de uitnodiging aan de deelnemers om voor zichzelf te bepalen waar ze staan tussen die twee. Doordat ze én de keuzevrijheid hebben zichzelf te positioneren en er tevens hartelijk gelachen wordt om beide kanten van het spectrum, openen mensen zich. Die openheid maakt dat ze samen met mij zaken vanuit de verschillende perspectieven bekijken. Daardoor ontstaat er ruimte voor wederzijds begrip en gesprek. Dus het verbindt eerder dan dat het polariseert. En verbinding dat is precies waar ik voor sta met mijn workshops.

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Ja, ik krijg energie van mensen. Ik hou ervan ze samen te brengen. Om mensen te laten lachen en ze op een andere manier naar zichzelf en de wereld te laten kijken. Het maakt daarbij niet uit of ik met groepen werk of met stellen. Het brengen van echte connectie en lichtheid dat maakt dat ik al bijna 15 jaar dit werk doe en het hopelijk nog lang mag blijven doen.

Voor alle partners die vastlopen in een relatie, wat is de eerste stap op weg naar een stabiele relatie?

Naar jezelf durven kijken. Daar begint het mee. Je zit samen in de relatie dus je bent beiden verantwoordelijk voor hoe die relatie zich ontwikkelt. Veel mensen wijzen naar de partner, die doet iets verkeerd. Maar de sleutel ligt echt in kijken wat jouw aandeel is in het vastlopen van de relatie. Alleen van daaruit kan er verandering ontstaan. Mijn vader van 91 zegt altijd: mensen denken dat ze de ander wel kunnen veranderen maar dat gaat niet. Iemand is zoals die is en trouwen verandert daar niks aan. Wijze woorden.

Wat was de beste tip die jij als onderneemster hebt gekregen?

In de 15 jaar dat ik nu ondernemer ben, heb ik natuurlijk pieken maar ook dalen meegemaakt. Mijn buurman, die helaas een paar jaar geleden overleden is, die riep in crisistijden altijd: als de bal maar blijft rollen buurvrouw. Dat is een zinnetje dat mij elke keer weer door moeilijke tijden helpt. Dan denk ik, misschien rolt de bal niet zo hard nu maar hij rolt en dat geeft mij weer de energie om door te gaan.

Als de bal maar blijft rollen

Wat is voor jou succes? Wanneer ben je succesvol?

Succes betekent voor mij dat ik plezier heb in wat ik doe en daarmee ook in mijn levensonderhoud kan voorzien.

Wat is je grootste blunder geweest? Hoe ben je hier mee omgegaan?

Eentje die mij nu te binnenschiet is dat ik voor een event op een verkeerde locatie stond. Had ik per ongeluk de locatie voor de dag erop ingetoetst in het navigatiesysteem. Vreselijk. Beide plekken lagen een uur uit elkaar. Gelukkig reserveer ik altijd voldoende voorbereidingstijd in. Dus na het breken van aardig wat snelheidsovertredingen kwam ik net op tijd binnen en kon gelijk het podium op.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Ik zou heel graag nog een keer een cabaretvoorstelling willen maken over wat mij zoal bezighoudt in het leven.

Heb je nog een gouden tip voor (startende) ondernemers?

Een simpele maar gouden tip die ik ooit kreeg en nog altijd in praktijk breng is: zet van elke betaalde factuur 40% opzij voor btw en belasting en reserveer 10% als winst voor groei. Zo hou ik altijd grip op mijn financiën.

Wat is jouw levensmotto?

Gelukkig kan ik er om lachen.

Meer weten over Saskia en haar aanbod?

Gepubliceerd op: 24 februari 2022

Alle uitblinkers