Pieter Vermeer

Pieter Vermeer

Oprichter en directeur JobOn | aanjager landelijke Werkbezoekdag

Pieter, wat wilde je vroeger als kind worden?

Als kind wilde ik profvoetballer worden bij FC Barcelona. Helaas had ik onvoldoende talent om die droom waar te maken. Daarna kwam al snel de wens om architect te worden en dat is gelukt! Al heb ik na mijn studie aan de TU Delft nauwelijks in de bouw gewerkt omdat ik vrij snel ben gestart met mijn eigen organisatie.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Toen ik als architect werkloos thuis kwam te zitten had ik behoefte aan contact en inspiratie. Het UWV bood me onvoldoende en toen ben ik zelf in Utrecht bijeenkomsten gaan organiseren voor gemotiveerde werkzoekenden zoals ik. Dit lokale initiatief is uitgegroeid tot een landelijke stichting en zo heb ik op een gegeven moment ook de beslissing genomen om als een soort community-manager in dienst te gaan bij mijn eigen stichting. Destijds onder de naam De Broekriem. Sinds een aantal jaar is de naam veranderd naar Stichting JobOn.

Nu vervul je de rol van directeur bij Stichting JobOn en ben je aanjager van de Nationale Werkbezoekdag. Waar zit de rode draad?

Er zitten nog steeds veel talentvolle mensen thuis of niet op hun plek. Dat is zonde. Ik wil mensen stimuleren om de regie te pakken over hun loopbaan en zichzelf te ontwikkelen. Zo helpen we ook om de mismatch op de arbeidsmarkt te verkleinen. Dus nog steeds als een soort architect creëren en begeleiden; alleen dan geen gebouwen maar de perfecte werkomgeving.

We zitten midden in de maatschappelijke discussie over een economische crisis, krapte op de arbeidsmarkt. Welk effect heeft dit op jouw werk en de verzoeken die je krijgt?

Intersectorale mobiliteit, daar draait het om. Hoe verleidt je mensen om een carrièreswitch te maken? Bij JobOn organiseren we allerlei programma’s om werkzoekenden te inspireren om stappen te maken. Zo organiseren we bijvoorbeeld de Nationale Werkbezoekdag waarbij werkzoekenden of carrièreswitchers in spe vrijblijvend in gesprek kunnen met allerlei werkgevers en ondernemers uit verschillende branches. Een echt proeverijtje om te ondervinden of wat je in gedachten hebt ook echt bij je past.

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Ik vind het mooi mensen te helpen de regie te pakken over hun leven. Daarbij vind ik het gaaf dat we programma’s en instrumenten maken die veel impact hebben.

Wat was de beste tip die jij als ondernemer hebt gekregen?

De tip is kort en krachtig: werk harder dan je concurrentie.

Wat betekent succes voor jou?

Werkgeluk – dus met plezier naar mijn werk gaan – vind ik enorm belangrijk. Vooral omdat ik werk heb dat er toe doet. Ja, dat is succes voor mij.

Wat is je grootste blunder geweest?

Vlak voor de lancering van een mega samenwerkingsproject had ik een vakantie in Brazilië geboekt. Dit had ik verzwegen omdat ik de opleverdatum van dit belangrijke project niet wilde uitstellen. Het resultaat was een echte workaction vol telefoongesprekken en een telefoonrekening van honderden euro’s omdat ik wel gewoon bereikbaar moest zijn.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Een nieuwe impactvolle app of tool maken die de levens van mensen in Nederland leuker, makkelijker of positiever maakt.

Wat is jouw gouden tip voor ons?

Maak fouten en durf te experimenteren. Blijf vooral in beweging en in ontwikkeling, want stilstand is achteruitgang.

En alweer de laatste vraag; wat is jouw levensmotto?

Just do it.

Meer weten over Pieter en zijn stichting JobOn?

Gepubliceerd op: 27 oktober 2022

Alle uitblinkers