Mark Verhees

Mark Verhees

Positiviteits-expert

Wat wilde je vroeger als kind worden?

Dat is van alles geweest. Van profvoetballer tot vrachtwagenchauffeur. Het had vooral te maken met wat ik in mijn eigen omgeving zag en waar ik zelf mee bezig was.

Nu ben je auteur, spreker & trainer én natuurlijk positiviteits-expert. Wat is jouw why?

Mijn waarom is heel eenduidig en duidelijk. Als ik later dood ben wil ik dat de mensen waar ik van houd een glimlach op hun gezicht krijgen van de positieve bijdrage die ik heb geleverd. ‘Een glimlach voor mijn positieve bijdrage’. Na een lange periode van zelfreflectie raakte deze zin -die ik zelf opschreef- mij diep. En dat is nog altijd zo.

Wat zijn de kansen voor een positiviteits-expert in deze vreemde tijden of wat zijn juist de uitdagingen?

In deze vreemde tijden is er veel behoefte aan positiviteit. En dat is logisch. Dat ervaar ik zelf ook zo. Ik word zelf ook flink uitgedaagd door het leven. Mijn moeder is in april 2020 aan corona overleden. En mijn pa is op het moment van schrijven ongeneeslijk ziek en heeft nog maar een korte levensverwachting. In zulke periodes waarin verdriet zo nadrukkelijk op de voorgrond komt, is en blijft het zo belangrijk om ook oog te blijven houden voor wat er nu goed is. Dus blij te zijn om wat er wel is.

Plezier maken, lachen, herinneringen ophalen, liefde delen. Ik merk dat wij mensen als het echt mis gaat de neiging krijgen om de wereld vanuit een bril van zwaarmoedigheid te gaan bekijken. En dat we dan niet blij meer kunnen zijn om wat er goed gaat. Dat we daar zelf niet voor openstaan. Dat is zonde. Dus blijf openstaan voor wat er goed gaat.

Positieve psychologie leert ons dat negatieve emoties er best mogen zijn. En dat het belangrijk is om zelf te blijven zorgen voor ruim voldoende positieve emoties. Als je ten opzichte van één negatieve emotie drie positieve emoties ervaart, kun je het negatieve gemakkelijker aan.

Aangezien de behoefte aan positiviteit nu zo groot is, merken wij dat er nog veel meer vraag is naar hetgeen wij leveren. En dat is zo gaaf om te kunnen doen dan.

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Mijn bevlogenheid komt vooral uit mijn eigen leven. Als ik bij mezelf merk hoe belangrijk het is om zelf positieve keuzes te maken omdat ik merk dat ik er nog gelukkiger en succesvoller van word, dan gun ik dat anderen ook.

Hoe leerde je Claudia kennen?

Volgens mij was dat via LinkedIn. We raakten met elkaar in contact en Claudia nodigde mij vervolgens uit voor een gezamenlijke inspiratiesessie. Dat was zo gaaf om te doen. Claudia schitterde in haar vakgebied en ik zat met open mond te luisteren. Vol inspiratie mocht ik vervolgens mijn verhaal delen. Het is heerlijk om samen te werken met bevlogen mensen.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Zo veel mogelijk ervaringen opdoen met de mensen waar ik van houd. Nieuwe dingen doen, ondernemen, kansen creëren, reizen en ontdekken. Als positiviteits-expert wil ik zeker nog veel prachtige bijeenkomsten gaan organiseren gericht op het zelf creëren van positieve energie. Vuur en verlangen.

Heb je nog een gouden tip?

Alles wat je aandacht geeft groeit. Blijf daarom iedere dag bewust aandacht besteden aan wat er goed is in je dag. Maak hier een gewoonte van. Zelf schrijf ik iedere avond voor het slapengaan in mijn dankbaarheidsdagboek op wat er die dag mooi was. En dat doe ik zeker ook in uitdagende tijden. Hierdoor wordt het uitdagende in mijn leven zo veel gemakkelijker.

En de bonusvraag: heb je nog een quote voor ons?

Geluk ontstaat wanneer je loslaat wat had moeten zijn en geniet van wat er nu is.

Een spreuk waar ik in deze periode dagelijks bij stil sta. Zo mooi en zo diepgaand als je nagaat hoe vaak je bezig bent met wat had moeten zijn. De switch naar de realiteit van nu te maken en te ontdekken waar je op dit moment blij van wordt of waar je dankbaar voor bent, dát is de sleutel.

Meer weten over Mark Verhees?

Het jaar positief afsluiten?

Onlangs verscheen Mark’s nieuwste boek: Eenvoudiger Leven in onrustige tijd.
Een goudeerlijk openhartig en optimistisch verhaal over 10 gelukzones in jezelf. Wat je zoekt, zul je vinden!

De winkel staat vol met positieve cadeaus. Voor jezelf of om te schenken.

 

Gepubliceerd op: 16 december 2020

Alle uitblinkers