Mario Bierkens

Businesscoach

Wat wilde je vroeger als kind worden?

Op de basisschool was ik een van de weinige kinderen die al wist wat ik wilde worden; onderwijzer. Ik doorliep de Pedagogische Academie succesvol, maar heb nooit op een basisschool voor de klas gestaan. Nu sta ik wel elke dag voor ‘de klas’ met volwassenen die ik help om hun ambities of die van de organisatie waarin zij werken daadwerkelijk te realiseren.

Waarom heb je juist hiervoor gekozen?

Ik zie dat mensen hard werken en hun best doen om dingen te verbeteren. Zowel zakelijk als privé. Toch blijft het vaak bij praten, voornemens afspreken, enthousiast starten en na een paar maanden teleurgesteld zijn over de effecten. In de 9 jaar dat ik professioneel trainer ben geweest, was dat ook mijn ervaring. Alle deelnemers liepen enthousiast mijn trainingszaal uit. Bij de follow up na enkele weken werd dat bevestigd. “Ze vonden de training geweldig!” Echter, als ik mijn tweede vraag stelde “Wat is er nu veranderd?” dan viel het antwoord op die vraag meestal tegen.

Weet je, motivatie en enthousiasme zijn belangrijke voorwaarden om te veranderen. Om de verandering duurzaam te realiseren, daar komt veel meer bij kijken. En wat is nu mooier dan organisaties en personen te helpen hun ambities in resultaten om te zetten?

Wat zijn de kansen en/of uitdagingen voor een businesscoach?

Mijn uitdaging is het management in een organisatie er bewust van te maken dat zij het succes van de verandering bepalen. Enerzijds door zelf het goede voorbeeld te geven. Zij zijn de spreekwoordelijke haas in de veranderingsmarathon. Anderzijds door veel regie op de veranderprocessen te zetten, want zonder regie gebeurt het niet. Beide zaken zijn wat Intenza betreft essentiële onderdelen van inspirerend leiderschap.

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Ik vind het heerlijk om mensen te helpen en te inspireren. Natuurlijk ken ik veel theoretische achtergronden, maar ik weet ook dat mensen het meest geholpen zijn met praktische quick wins die ze meteen kunnen toepassen. Als ze binnen 48 uur merken dat het werkt dan zijn ze veel beter in staat om door te zetten. Succes (hoe klein ook) is brandstof om door te gaan. Mijn brandstof is applaus. Na een presentatie krijg ik dat vaak letterlijk. Toch is mijn grootste beloning dat mijn klanten en deelnemers na afloop laten weten dat wat ze geleerd hebben echt voor hen heeft gewerkt. Tegen dat gevoel kan geen betaalde factuur op.

Hoe leerde je Claudia kennen?

Ik mag inmiddels al vier  jaar een bijdrage leveren aan de UWV Inspiratiedagen. Sinds twee jaar levert Claudia op haar eigen effectieve en praktische wijze ook een bijdrage. En of het nu komt door het feit dat we beiden uit West-Brabant (Bergen op Zoom en Roosendaal) komen weet ik niet, maar er was meteen een klik.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Het klinkt raar, maar ik heb geen echte bucketlist. Ik heb een fantastische vrouw en kinderen en ook het bedrijf Intenza, waar ik mede oprichter van ben, loopt goed. Daar probeer ik iedere dag van te genieten en me er bewust van te zijn dat het nu zo goed gaat.

Nou, misschien toch een bucketje. Ik heb inmiddels een aantal boeken geschreven over de werking van gedrag. Meestal vanuit een managementperspectief. Daar ik nu ervaar hoe waardevol werkzoekenden de praktische tips vinden, lijkt het me ook leuk om nog een keer een boek te schrijven waarbij het accent niet ligt op de manager, maar op de persoon die zijn ambities wil realiseren.

Heb je nog een gouden tip voor bedrijven, ondernemers of werkzoekers?

Benut de kracht van gedrag beter. Slechts 5 % van ons gedrag is bewust gedrag, wat inhoudt dat 95% onbewust gedrag is. Veel managers overschatten dan ook de waarde van gemaakte afspraken. Op dat moment dat de afspraak wordt gemaakt, gaat dat heel bewust. We noemen dat een 5%-moment. Echter, gedragsverandering vraagt vooral regie in de 95%-momenten. Benieuwd hoe je dat doet? Kijk eens naar de gratis videoserie hierover op de website van Intenza.

En de bonusvraag: heb je nog een quote voor ons?

“De kortste weg naar beter presteren gaat via de omweg van leren.”

 

Meer weten over Mario Bierkens

Nieuwsgierig naar Intenza?

 

Gepubliceerd op: 28 augustus 2019

Alle uitblinkers