Marga de Mol

Marga de Mol

(e-)Coach | Bedrijfsadviseur Vitaliteit

Wat wilde je vroeger als kind worden?

Wauw, wat een mooie vraag. Allereerst wilde ik iets met muziek gaan doen. Mijn vader was in zijn vrije tijd beiaardier en dat vond ik fantastisch. Ik ging graag met hem mee wanneer hij ergens in Nederland of België de beiaard bespeelde.

Alleen, om zoveel tijd in muziek te steken, dat zag ik niet zitten. Iets met de puberteit, je kent dat misschien wel. Toen werd het voor mij de hotelschool. De woorden van mijn vader toen ik dat vertelde waren: “Dat is niet het eerste wat we voor ogen voor je hadden, maar we zullen je altijd steunen en achter je  blijven staan.” Dat heeft indruk op me gemaakt en mij een gevoel van vertrouwen gegeven.

Nu ben je (e-)Coach | Bedrijfsadviseur Vitaliteit. Wat is jouw why?

Hahaha, van de hotelschool naar coach, daar liggen wel enige jaren tussen. In die tussenliggende periode heb ik mijn rugzak met kennis en ervaring gevuld om te komen waar ik nu sta. Na de geboorte van onze zoon heb ik 15 jaar bij een techniekbedrijf gewerkt. Een mannenwereld pur sang. Ik voerde daar veel vertrouwelijke gesprekken met collega’s.

Daar is voor mij het zaadje geplant dat ik iets wilde doen met het voeren van vertrouwelijke gesprekken. Dus startte ik een opleiding voor coach. Toen onze functie boventallig werd verklaard zag ik dit als dé kans om een eigen bedrijf te starten.

Een bedrijf met een missie, want ik geloof erin dat iedereen de beste versie van zichzelf kan worden. Nu weet je ook gelijk hoe ik tot mijn bedrijfsnaam ben gekomen.

Tijdens kennismakingsgesprekken met bedrijven ontdekte ik dat er op het gebied van vitaliteit al veel was geregeld voor werknemers. Gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant. Aandacht voor bewegen en ontspannen. Als ik vanuit oprechte interesse vroeg wat er op het gebied van mentale fitheid was geregeld voor werknemers dan bleef het langer stil. Dat is voor mij de reden geweest om hier een opleiding in te gaan volgen zodat ik bedrijven kan adviseren over vitaliteit en het belang van vitale werknemers. Want het is van onschatbare waarde wat het bedrijven en hun medewerkers oplevert als ze investeren in vitaliteit.

Wat zijn de kansen voor (e-)Coaches?

Jaren geleden ontmoette ik een collega-coach uit Brussel die me vertelde over online coachen. Dat was toen nog heel vernieuwend en ruim voor de pandemie waarin inmiddels iedereen online coacht. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik verdiepte me volop in de kracht van geschreven coaching.

Inmiddels weet ik waar mijn nieuwsgierigheid en fascinatie voor geschreven coaching vandaan komt. Mijn man vaart en wij communiceren al jaren op afstand als hij aan boord is. Ik wist dus al uit ervaring dat verbinding ook op afstand mogelijk is. En juist de maritieme sector is de sector waarin ik nu veel coach. Een sector die voor mij bekend is en waarin het coachen altijd doorgaat. Ook als je aan de andere kant van de wereld bent!

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Tja, dat is een goede vraag, waar die passie vandaan komt. Op de eerste plaats denk ik dat het in mijn genen zit. Ik ben nieuwsgierig en ik leer graag nieuwe dingen. Daarnaast ben ik een positief ingesteld persoon. Wat je overkomt in het leven, daar heb je geen invloed op. Wel hoe je hiermee omgaat. En om die positieve kracht bij jezelf te ontdekken, dat gun ik iedereen.

Hoe leerde je mij kennen?

Onze eerste ontmoeting herinner ik me als de dag van gisteren. Je gaf een workshop bij Werken voor Elkaar. Omdat ik net mijn baan had verloren, had ik me hiervoor ingeschreven, want je leek me een interessante spreekster.

Je vroeg aan de zaal iets over onzekerheid. Je keek de zaal in en je blik bleef bij mij hangen. “En jij? Jij bent zeker geen katje om zonder handschoenen aan te pakken?” Ik dacht meteen: zo, die is leuk, daar ga ik even mee babbelen na afloop! Die connectie was wederzijds vertelde je me later. Daarna ben ik nog met je mee geweest als coach voor de #buzinezzclub. En jij kwam naar mij toen ik een workshop gaf op de Zuidas.

Nog steeds bellen we regelmatig om even te voelen hoe het gaat. Een dierbare collega-vriendin, dat ben je voor mij. En als de tijd weer daar is, heffen we weer samen het glas!

Wat staat er nog op je bucketlist?

Wil je het echt weten? Nou, daar komt ie dan. Ik douch al jaren iedere ochtend koud buiten. Ook als het -13 graden is. Nu wil ik graag gaan dippen. Weet je wat dat is? Fijn in buitenwater dompelen en zwemmen. Dat lijkt me echt geweldig! Ik hou je op de hoogte als ik mijn eerste dip heb gemaakt.

Heb je nog een gouden tip?

Hoeveel wil je er hebben? Nee zonder dollen, deze tips schieten me direct te binnen:

  • Volg je hart want dat klopt.
  • Heb geen (voor-)oordeel.
  • Alleen loop je sneller, samen kom je verder.
  • Behandel een ander zoals die ander behandeld wil worden.
  • Ik geloof erin dat jij de beste expert van en over jezelf bent.

Heb je nog een quote voor ons?

Je kunt de golven niet stoppen, je kunt wel leren surfen.

En dat surfen? Dat leer ik je graag.

Dit tovert een glimlach op jouw gezicht

1. Jouw favoriete zanger/band?

Ik heb niet per se een favoriete zanger of band. Dat wisselt bij mij nogal eens. Miss Montreal met Door de Wind vind ik nu een erg mooi nummer. En Sanne Hans vind ik bovendien gewoon een tof mens!

2. De beste maand in het jaar?

Vroeger waren dat de zomermaanden voor mij vanwege het weer. Nu omarm ik alle maanden van het jaar met alles wat daarbij hoort.

3.  Jouw (jeugd)held?

Rob de Nijs is dan toch echt de eerste die bij me naar boven komt.

4.  Jouw lievelingsgerecht?

Eten is een hobby van me. Daar geniet ik ontzettend van. Ook kook ik graag en als ik dan aan een lievelingsgerecht denk, denk ik vooral aan een gerecht dat voor mij wordt gekookt. Heerlijk om verwend te worden!

5.   Je mooiste herinnering?

Dat is een lastige want ik heb zoveel mooie herinneringen. Herinneringen uit mijn jeugd, met mijn man en onze kinderen, vrienden en vriendinnen. Maar met het oog op ons gesprek hier samen, denk ik aan de dag dat ik mijn bedrijf registreerde bij de Kamer van Koophandel. Een nieuwe stap richting de toekomst.

Meer weten over Marga en haar bedrijf Het Beste Uit Jezelf Halen?

Gepubliceerd op: 24 februari 2021

Alle uitblinkers