Marco den Hartog

Wat wilde je vroeger als kind worden?

In eerste instantie advocaat. Mijn vader werd ontslagen toen ik 10 of 11 was, dat maakte erg veel indruk op me. We werden geholpen door een soort pro deo advocaat die het echt voor ons gezin opnam. Dat vond ik mooi, dat wilde ik ook! Ik gaf me op voor de open dag Rechten op de Erasmus, maar die zat vol. Dan maar naar Bedrijfskunde, daar was nog plek en dat is ‘m ook geworden. Ergens tijdens mijn studietijd kreeg ik het idee om ondernemer, eigen baas te worden. Ik droomde van vrijheid en zelf bepalen. Het hoe of wat bepalen, was toen nog er lastig.

Nu ben je een ervaren ondernemerscoach die met het effectief programma Wikken en Wegen ondernemers brengt naar Werelds Ondernemen. Wat is jouw why?

Dankzij het ondernemerschap en dat op mijn manier succesvol in te vullen, heb ik een een ware transformatie ondergaan. Je moet weten dat ik best teruggetrokken en verlegen was, zonder veel zelfvertrouwen. Nu sta ik met veel plezier en overtuiging voor groepen. Daar is een periode aan vooraf gegaan, waarbij ik mezelf steeds heb uitgedaagd stappen te zetten. Ik wilde per se die twijfel en onzekerheid overwinnen en mezelf daarvan vrijmaken. Dat is gelukt en dat gun ik iedereen! Daar geef ik elke dag inhoud aan, door mijn klanten van Wikken en Wegen naar Werelds ondernemen te helpen. Mijn pad is dus dat ik mensen hun ongekende mogelijkheden laat zien. Hoe fantastisch is dat?

Wat zijn de kansen voor ondernemerscoaches?

De kansen zijn dat steeds meer professionals de stap naar het ondernemerschap overwegen. Wij helpen ze bij die overgang. De uitdaging is dan om niet direct businessplannen te maken. Onze eerste stap is de ondernemer in spe inzicht te geven waar hij of zij staat en van daaruit het businessplan opstellen. Dat vraagt vakmanschap, invoelingsvermogen, kennis en maatwerk.

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Ik vind het absoluut verschrikkelijk als mensen met de pest in hun lijf naar hun werk gaan terwijl ze dromen van iets anders. Ze moed, kennis, vertrouwen en inzichten geven waardoor ze toch durven vind ik het mooiste wat er is.

Hoe leerde je Claudia kennen?

Ik kwam haar tegen bij Facta non Verba, Claudia was de spreker voor mij. We keken elkaar in de ogen, het klikte en ze ging direct -op z’n Claudia’s – wat mensen voor me appen en bellen. Super!

Wat staat er nog op je bucketlist?

Ik wil nog een mooie grote stap zetten met mijn vak ondernemerscoaching. Daar ben ik al volop mee bezig, maar kan daarover nog niet zoveel zeggen. Daarnaast onderzoek ik hoe ik de impact van mijn werk kan vergroten. Bijvoorbeeld door te spreken op een supermooi en groot podium voor een groep van meer dan 500 mensen. Met mijn gezin wil ik graag mooie reizen maken. Verder droom ik van een huisje in Italië, omdat ik op termijn graag gedeeltelijk in het buitenland wil werken. Ook wil ik ooit een super avontuurlijke skitocht van minimaal een week houden. Haha, ik wil nog heel veel zie je wel.

Heb je nog een gouden tip?

Stel dat je iets wilt, en dan ook écht heel graag. Reken dan het maximale verlies uit, het worst case scenario. Kun je daarmee leven? Ga ervoor! Grijp jezelf bij de kladden en ga voor je mooiste leven, je leeft maar 1 keer! Weet je, de realiteit is dat je nooit dat maximaal verlies krijgt, hooguit een andere route of uitkomst. Geloof me, alleen al vol ergens voor gaan -zelfs al vind je het doodeng- brengt een ander energiek leven, ongeacht de uitkomst. En ja, ik spreek uit ervaring.

Nog een bonustip: we zijn minder geëvolueerd dan we denken. Hoe ons brein werkt, welke stofjes we aanmaken, hoe we dat kunnen beïnvloeden… Dit alles maakt een enorm verschil voor de kwaliteit van ons leven en ons ondernemerschap. Daarom heb ik een 6-stappenplan gemaakt om je nieuwe en oude brein goed te laten samenwerken voor sterke resultaten. Neem gerust contact met me op, als je met dit stappenplan aan de slag wilt gaan.

Tot slot de bonusvraag: heb je nog een quote voor ons?

“Ik durf het niet, ik doe het toch.” Deze quote gebruik ik al sinds ik ondernemer werd en heeft me veel opgeleverd! Ik dacht altijd dat je eerst iets moest durven, voordat je het doet maar dat is helemaal niet waar!

Meer weten over Marco den Hartog en zijn aanbod als business coach?

 

Gepubliceerd op: 25 april 2019

Alle uitblinkers