Lotty Rothuizen

Lotty Rothuizen

Copywriter, schrijfcoach en wandelcoach

Wat wilde je vroeger als kind worden?

Ik wilde toneelspeelster worden. Op de lagere school was ik best een braaf meisje, denk ik. Vanaf de middelbare ging ik me meer laten zien. Opvallen met ‘aparte’ kleding, blauw haar, gek doen, grappen maken. Gezien willen worden, niet bang zijn en een beetje stoer doen.

Mezelf creatief uiten was belangrijk voor me en dat kan natuurlijk heel goed op het toneel. Ik heb als kind op toneel gezeten en nam dat heel serieus. Toen het tijd was om een vervolgopleiding te kiezen, staken mijn ouders een stokje voor de Toneelschool, want daar ‘zat geen toekomst in’. Omdat ik toen ook al veel schreef, kreeg ik het advies om Journalistiek te doen, maar het werd Mode en Kleding.

Nog steeds vind ik het trouwens heerlijk om in een andere rol te kruipen en maffe video’s op te nemen. Als ze me morgen vragen voor Toren C, laat ik alles uit mijn handen vallen!

Nu ben je Schijfcoach én Wandelcoach. Wat is jouw why?

De weg hiernaartoe was wel een kronkelig pad hoor. Ik heb veel gedaan in mijn leven omdat ik ‘erin ben gerold’.  Modellenwerk, eigenaar café-restaurant. In die zin had ik nooit een plan en vervulde ik eigenlijk niet mijn eigen wensen.

Schrijven en Schrappen was een heel bewuste keuze en een machtig mooi avontuur. Het maakte mij een tijdlang heel gelukkig om te schrijven, te schrijven en te schrijven.  Nu richt ik me vooral op schrijftrainingen voor bedrijven. Laten zien dat mensen beter leren schrijven in één dag, dat is een uitdaging die ik graag aanneem.

De burn-out voorbij is zo mogelijk een nóg bewustere keuze. Dat hele idee staat zó dicht bij mij en dat heeft natuurlijk ook alles te maken met mijn eigen ontwikkeling. Mijn coaching is gericht op mensen die te veel stress ervaren: voor, tijdens of na een burn-out. Elke fase vraagt iets anders en het is goed om daar inzicht in te krijgen, zodat je uit die stressdans kunt stappen.

Mijn why of rode draad is dat schrijven én coachen draaien om contact maken. Emotie, aandacht, gehoord en gezien worden. Ik zeg vaak: ‘een verhaal is pas een verhaal als je het hebt gedeeld met anderen’. Ik zie overal de mens achter het verhaal. Het verhaal dat ieder mens uniek én compleet maakt. Vorig jaar deed ik de opleiding Therapeutisch Schrijven en wat dan ontstaat is daar een schitterend voorbeeld van. Met een paar schrijfoefeningen ontdek je dat het verhaal dat je altijd over jezelf hoorde en vertelde – de zogenaamde ‘wheel story’, nog andere kanten heeft.

Voorheen pakte ik zelf graag het podium, nu geef ik anderen de ruimte om hun verhaal te vertellen, te delen en te helen. Uiteindelijk gaat het allemaal om verbinding, zélfs in zakelijke teksten.

Wat zijn de kansen voor coaches of wat zijn juist de uitdagingen?

Kansen genoeg, al hoor je natuurlijk veel kritiek op het feit dat iedereen zich coach mag noemen en dat er een soort wildgroei is ontstaan. Ik richt me op mensen die willen leven en werken met rust, zelfvertrouwen en plezier. Een behoefte die vaak na een burn-out ontstaat. Als gevolg van corona verwachten psychologen trouwens nog een flinke burn-out klap . Ik hoop van harte dat dat meevalt!

De uitdaging zit hem -naast kwalitatief goed coachen!- in je persoonlijkheid en de doelgroep waar je je op richt. Van behandelingen/therapie is bekend dat wanneer cliënten een goede klik hebben met de arts/behandelaar, dat dit een grote invloed heeft op het succes van de therapie. Helaas heb je daar niet altijd wat over te zeggen. Een coach kies je wél zelf, daar word je niet naartoe gestuurd. De chemie tussen twee mensen is ongrijpbaar en als die er niet is: niet doen.

Als wandelcoach denk ik dat het bovendien een voordeel is, dat heel Nederland door corona aan de wandel is gegaan.  Daardoor begrijpen ze veel beter waarom wandelen zo louterend werkt.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Ik heb geen bucketlist maar er is wel iets wat ik nog heel graag wil en wat ik tegelijkertijd heel spannend vind: samenwonen met mijn Grote Liefde, mijn eigen man. We zijn inmiddels twaalf jaar samen, waarvan acht jaar getrouwd en we wonen nog steeds naar volle tevredenheid apart van elkaar. Het houdt de liefde alive and kicking! Maar als onze kids de deur uit zijn, lijkt het me wel bijzonder ergens samen op een plek de toekomst in te gaan. En als we dat dan toch gaan doen, dan graag ergens buiten met een veranda en een sauna in de tuin 😉

Heb je nog een gouden tip?

Nee joh! Ik kan hooguit zeggen wat voor mij werkt en dat is steeds mijn eigen weg kiezen. Niet altijd de makkelijkste. Ik vind het heel knap als mensen doelen stellen en die nog afvinken ook. Claudia, jij bent daar zo’n voorbeeld van.

Ik heb ook doelen en als ik een planning heb gemaakt, voel ik even rust. Maar binnen een week wijk ik er alweer van af.

Wat gun je iedereen?

Dat is tenminste een makkelijke vraag: een wandeling heel vroeg in de ochtend. Al je zintuigen moeten nog wakker worden en je vult je met de geuren, kleuren en geluiden van de natuur. Die energie, die liefde, de compassie die ik dán kan voelen, neem ik de rest van de dag met me mee. Dat gevoel en die ervaring gun ik werkelijk iedereen.

Maar ik heb weleens ‘Early Bird wandelingen’ verloot en daar heeft niemand op gereageerd haha! De meeste mensen draaien zich ’s morgens liever nog een keertje om. Ze weten niet wat ze missen. Misschien zitten er onder jouw lezers wél vroege vogeltjes. Dus wil jij kans maken een Early Bird wandeling te winnen? Stuur een e-mail naar lotty@lottyrothuizen.nl met als onderwerp: Early Bird | Claudia Bouwens.

En de bonusvraag: heb je nog een quote voor ons?

Zeker. Ik deel graag dit prachtige inzicht van de Deense filosoof Søren Kierkegaart.

‘Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.’

Geen uitleg nodig, toch?

Dit tovert een glimlach op jouw gezicht

  1. Wat maakt je altijd vrolijk? Mijn lieve golden retriever Happy!
  2. Wat is je favoriete uitstapje? Ik word heel blij van technofestivals in de zomer en ga graag naar Thuishaven in Amsterdam.
  3. Wat is je favoriete DJ? Olivier Weiter.
  4. De beste maand in het jaar? Ik hou van alle seizoenen. Ik kan het hele jaar hetzelfde rondje lopen in de polder en het is altijd anders. De natuur verandert en beweegt. Geen dag is hetzelfde. Prachtig!

Meer weten over Lotty Rothuizen?

Gepubliceerd op: 28 april 2021

Alle uitblinkers