Jan van Setten

Jan van Setten

Spreker & auteur over gedragsverandering

Jan, wat wilde je vroeger als kind worden?

Als kind wilde ik ‘Archie, de man van staal’ worden. Archie is een robotman. Hij is heel sterk en onoverwinnelijk. Hij weet zichzelf en z’n vrienden uit de lastigste situaties te redden. Ik fantaseerde dan dat ik in mijn leven de wildste avonturen beleefde en dan in actie moest komen om m’n vrienden te redden. Je begrijpt wel, dat was niet eenvoudig en zeer spannend, maar het lukte uiteindelijk wel.

Nu ben je spreker én auteur. Wat is jouw why?

Mijn levensmotto is ‘Leven Is Verwarrend Eenvoudig’. Ik heb een soort positieve agressie tegen het onnodig ingewikkeld en problematisch maken van het (business) leven. Door de mentale natuurwetten te herontdekken hoeven we zware zaken niet zwaarder te maken. Dan zijn ze namelijk niet meer te tillen. Graag wil ik mensen via m’n verhalen en boeken uitdagen anders te kijken naar dezelfde dingen, waardoor ze veranderen. Het blijkt dat er geen vraag te bedenken is of ‘liefde’ is het antwoord.

Wat zijn de kansen voor sprekers/auteurs of wat zijn juist de uitdagingen?

De kansen nemen steeds verder toe. De manieren en wegen om je stem te laten horen, hetzij schriftelijk of verbaal, groeien nog steeds. Tegenwoordig kun je via Clubhouse live meepraten en luisteren naar mensen over de hele wereld. De uitdaging is bewust keuzes te maken en je energie te managen. Waar doe je wel en niet aan mee? Hoe blijf je creatief en inspirerend in de wijze waarop je je boodschap brengt. Laatst hebben we een interactief notitieboekje uitgebracht waarin we met een aantal quotes en vlogjes via QR codes mensen kunnen inspireren.

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Van kleins af aan zat dat er al in. Mijn moeder zei altijd: “Jan wat er ook gebeurt, het komt altijd goed”. Je kunt wel zeggen dat ik verliefd ben op het leven zelf en dat gun ik iedereen. De zaken waar het echt om draait in het leven zijn ‘gratis’ en tegelijk onbetaalbaar. Het leven zelf, je gezondheid, je relaties, je vrouw, je kids, je familie, je ambitie, je verbeelding, je talenten en ga zo maar door. Stuk voor stuk van onschatbare waarde. De rest is vervangbaar. Als je dat bewust op je in laat werken, wordt het lastig om te droeftoeteren. Ik ben inmiddels door m’n vrouw chronisch positief verklaard.

Hoe leerde je Claudia kennen? Hoort daar een anekdote bij?

Ik leerde Claudia kennen via een gedeelde vriend; Jos Burgers. Ze wilde hem verrassen met een leuke attentie omdat Jos haar geholpen had en vroeg om suggesties. Via Jos z’n vrouw is dat uiteindelijk helemaal goed gekomen. Ik heb Claudia leren kennen als een op en top bruistabletje.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Het Noorderlicht bewonderen met al mijn dochters en de dochter van mijn schoonvader 😉.

Heb je nog een gouden tip?

Bekijk verwarring als het voorportaal van nieuwe inzichten. Het voelt misschien niet altijd prettig, maar zet de verwarring om in verwondering en je kunt weer mogelijkheden ontdekken en uitproberen. Lukt het niet? Dan heb je een manier ontdekt die niet werkt. En daarmee ben je dichterbij gekomen bij de manier die wel werkt. Je moet het zelf doen, maar niet alleen. Op tijd om hulp vragen of hulp geven is zeer waardevol.

En de bonusvraag: heb je nog een quote voor ons?

Geef de hoop op een beter verleden op en je toekomst ligt open. Wat nu? NU!

Dit tovert een glimlach op jouw gezicht

  1. Jouw favoriete band? Toto
  2. De beste maand in het jaar? December. Party time!
  3. Jouw held? Mandela; never give up.
  4. Jouw lievelingsgerecht? Zelfgemaakte nasi
  5. Je mooiste herinnering? De geboorte van m’n dochters, simply the best!

Meer weten over Jan van Setten?

 

Gepubliceerd op: 24 maart 2021

Alle uitblinkers