Uitblinker Fiona Kloosterman

Fiona Kloosterman

Loopbaanexpert, Therapeut en Trainer

Fiona, wat wilde je vroeger als kind worden? 

Het klinkt een beetje gek maar ik twijfelde tussen stewardess of … bakker. Stewardess omdat ik in mijn jeugd in het buitenland woonde, veel vloog en daar een heel romantisch beeld van had. En bakker omdat mijn vriendinnetje dat wilde worden. Het leek me zo gezellig om samen met haar in de bakkerij te staan!

Nu ben je Loopbaanexpert, Therapeut én Trainer. Wat is jouw why?

Ik ben op aarde om mensen te helpen naar vervullend uitdagend werk op een fijne werkplek. Klinkt eenvoudig maar voor velen is dat echt een hele klus. Ik help dus eigenlijk mensen te ontdekken wat ze echt willen, waar ze naar verlangen. Ik begeleid bij moeilijke omstandigheden zoals conflict, gedoe of stress. En naar nieuw werk, dat kan in loondienst zijn of als ondernemer. We pakken de vraag vast en kijken het ECHT aan; wat is er nodig en hoe krijg je dat?

Dat is echt supertof werk. Vooral omdat mijn werk zich de laatste jaren zo verdiept heeft. Ik kijk nergens meer van op en heb mensen al met allerlei dingen begeleid. Vaak komen ze met een loopbaanvraag maar speelt er op de achtergrond toch iets anders. Bijvoorbeeld dealen met patronen of iets in de familiale- of relationele sfeer.

Ik ben natuurlijk opgeleid in harde kennis (social media marketing, neuromarketing, storytelling, loopbaanvak). Inmiddels combineer ik dat met zachte kennis (lichaamsgericht therapeut, systemisch werk, energetisch werk). Juist de moeilijke vragen, daar ga ik van ‘aan’. Die vragen waar mensen nergens anders mee terecht kunnen en waar ze al een tijd mee worstelen. Mensen te mogen begeleiden naar waar ze willen zijn, maakt me zo dankbaar voor dit werk. Prachtig.

Wat zijn de kansen?

Ik vind het echt belangrijk dat we als loopbaanprofessional blijven innoveren. Ik zie soms mensen die al jaren hetzelfde vertellen en hetzelfde prediken. De wereld verandert, ook op ons vakgebied. Blijven leren en ontwikkelen, daar geloof ik echt in.

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Uit m’n buik. En waarschijnlijk ook van alle keren dat ik zag dat het werkte. Dat ik mensen concrete stappen zie zetten, maakt dat mijn werk zin heeft. Met elk gesprek wordt hun wereld een beetje bewuster.

Hoe leerde je Claudia kennen?

Dat is een goede vraag. Ik geloof via het UWV. Het was in ieder geval in de begindagen van Het Belmeisje. Ze wist toen nog niet -of wellicht pas net- dat ze goud in handen had. Ik weet nog dat ik hoorde wat ze deed en dacht: Wow. Goed verzonnen! En dat in combinatie met de stralende persoonlijkheid die ze is… Ja leuk.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Ik heb nog wel wat wensen en ambities:

 • Dat mijn kinderen prachtig groot worden.
 • Een column hebben in een krant of tijdschrift. De Happinez bijvoorbeeld.
 • Nog een paar boeken schrijven. (noot: Fiona schreef eerder onder andere Je bent aangenomen). 
 • Een reis naar de jungle.
 • Een sjamaan in het wild ontmoeten.
 • Een trainingscentrum openen ergens op een mooie plek.
 • En dat laatste ook nog met een nieuwe partner maar wie dan? Suggesties zijn welkom 😉.

Heb je nog een gouden tip?

Zeker! Dat belemmeringen echt negen van de tien keer niet blijken te kloppen als je ze uitdaagt. Het zit echt allemaal in je hoofd. Hoe ik dat zo zeker weet? Dat is met een simpel experimentje te onderzoeken. Neem gerust contact met me op als je hier meer over wilt weten.

Heb je nog een quote voor ons?

“Listen to your body when it whispers so you don’t have to hear it scream.”

Dit tovert een glimlach op jouw gezicht

 1. Jouw favoriete zanger/band? Ik vrees dat ik die niet heb. Salsa met Marc Anthony is tof maar meezingen op Bløf ook.
 2. De beste maand in het jaar? Juni! Die maand brengt de belofte van de naderende zomer en het is al warm genoeg.
 3. Jouw (jeugd)held? Op therapeutisch vakgebied vind ik Irvin D. Yalom echt een held.
 4. Jouw lievelingsgerecht? Moet ik nou echt weer kiezen? Voor mij geldt: voor elke stemming een gerecht. Zo is sushi met vrienden lekker en een kibbeling zittend op het strand ook. Snap je?
 5. Je mooiste herinnering? Ik heb zoveel fijne mooie warme leuke dierbare herinneringen. Ik herinner me bijvoorbeeld uit mijn jeugd hoe we in het weekend de woestijn of de jungle in trokken. Met het gebrul van dieren op de achtergrond, roosterden we marshmallows op een vuurtje en vielen we onder de sterren in slaap.

Meer weten over Fiona en haar bedrijf PintaPeople BV?

Gepubliceerd op: 26 augustus 2021

Alle uitblinkers