Erik Kottier

Erik Kottier

Congres-, Event- én Profielfotograaf

Wat wilde je als kind worden?

Ik wist al jong dat ik met beeld wilde werken. Als kind was de droom om (film-)cameraman/regisseur te worden.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Dat was de manier om mijn beroep van fotograaf uit te oefenen.

Nu vervul je de rol van Congres-, Event – én Profielfotograaf. Waar zit de rode draad?

De fascinatie voor beeld zat er dus al van jongs af aan in. En dat is ook zo gebleven. Van fotograferen op de middelbare school naar (later) fotografie voor het personeelsblad van mijn toenmalige werkgever. Daarna volgden portretten en reportages voor kranten en tijdschriften. En nu het fotograferen van vooral congressen, events en profielfoto’s en ook nog steeds portretten voor bijvoorbeeld vakbladen.

We zitten midden in de maatschappelijke discussie over hoe onze jeugd beïnvloed wordt door beelden op social media en de schoonheidsidealen. Heeft dit effect op jouw werk en de verzoeken die je krijgt?

Nee daar heb ik weinig tot niets mee te maken.

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Van vroeger, mijn vader had een agfa clack (oude fotocamera) en filmde altijd (8 mm film). Ik werd daardoor beïnvloed en was altijd bezig met fotografie en filmen. Dit tot wanhoop van de docenten van de middelbare school, omdat ik niets uitvoerde. De wereld anders bekijken dan een gemiddeld persoon, door een lens, geeft zoveel boeiende en interessante dingen in het dagelijks leven. Dat was alle leerstof die ik nodig had.

Voor alle organisaties die een bijzonder congres/event willen organiseren, waar dien je op te letten wanneer je de samenwerking met een fotograaf aangaat?

Ik draai het liever om: de fotograaf moet in goed overleg met de opdrachtgever zoveel mogelijk aan diens wensen voldoen, zonder overigens de eigen creativiteit te verliezen.

Wat was de beste tip die jij als ondernemer hebt gekregen?

Dat was eigenlijk op de Fotoacademie Amsterdam van de docent-eigenaar Han Sieveking: als je 5 minuten krijgt, moet je 10 minuten pakken (voor het maken van foto’s). Dit is vooral erg handig bij mensen die weinig tijd zeggen te hebben als ze worden gefotografeerd.

Wat is succes voor jou?

Voor mij is succes dat de opdrachtgever zeer tevreden is met het resultaat en mij opnieuw vraagt een volgende keer. Of mijn naam doorgeeft aan een ander bedrijf. En natuurlijk is het fantastisch als ikzelf ook tevreden en trots ben op het resultaat.

Wat is je grootste blunder geweest? Hoe ben je hier mee omgegaan?

In de tijd van analoge fotografie deed ik in de haast tijdens een trouwreportage per ongeluk de camera open terwijl er nog een negatieffilm in zat. Gelukkig bleef de schade beperkt tot het verlies van een paar -niet al te belangrijke- beelden.

Een even grote blunder was dat ik dacht dat ik een mooie fotoserie in een park had gemaakt met een bruidspaar, maar helaas transporteerde de film niet, waardoor er geen enkele foto was gemaakt. Gelukkig werkte ik met twee camera’s en waren de foto’s van die andere camera wel gemaakt en goed gelukt.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Eigenlijk niets, hoewel… Het lijkt me leuk om jou Claudia nog eens te fotograferen als je ergens in actie bent. 😉

Wat is jouw levensmotto?

Proberen mijn kinderen gelukkig te maken.

Meer weten over Erik?

Gepubliceerd op: 24 mei 2022

Alle uitblinkers