Dick Stegeman

Dick Stegeman

Vennoot, Spreker & Ervaringsdeskundige "Loslaten" én Mentor

Dick, wat wilde je vroeger als kind worden?

Politieagent omdat mijn vader dat was. Verder was ik als kind niet zo met de toekomstplannen bezig en dat is mijn verdere leven zo gebleven. Ik kijk wat er op mijn pad komt en beslis dan wat ik oppak en wat niet. Door het loslaten van doelstellingen en te genieten van de weg is het leven heel aangenaam en minder stressvol.

Nu ben je Vennoot, Spreker/Ervaringsdeskundige “Loslaten” én Mentor. Wat is jouw why?

Ik wil graag een bijdrage leveren aan een wereld waar vakmensen zich vrij voelen om hun te werk te doen zonder aansturing en angst. Een wereld waar je werk goed doen belangrijker is dan geld. Waar geld verdienen een resultaat is maar niet de reden dat je als organisatie bestaat. Een wereld ook waar je ’s morgens blij bent dat je weer MAG gaan werken. Waar vertrouwen belangrijker is dan controle en waar je je niet anders hoeft voor te doen dan thuis.

Wat zijn de kansen voor sprekers & mentoren of wat zijn juist de uitdagingen?

De uitdaging is niet een mooi verhaal vertellen, maar kijken of je een beweging in gang kunt zetten. Inzichtelijk maken wat de eerste stap is die iemand kan zetten en wat daarna weer opnieuw de eerste stap is.

Waar komt jouw bevlogenheid en passie vandaan?

Ik heb al jong -als trainer van een sportploeg- ervaren dat als een training slecht loopt het altijd aan de trainer ligt. Niet aan de ploeg. Je moet snappen wat de emotie in het team is en dus niet een standaard training geven op bijvoorbeeld de laatste schooldag voor de zomervakantie. Verder werkt het voor mij het best als ik mensen betrek bij het besluitvormingsproces. Een besluit gemaakt door het team is niet alleen ontzettend waardevol, het heeft ook veel meer kans van slagen. Het laat de mensen in het team groeien en zich verantwoordelijk voelen voor het team. Betrokkenheid is de sleutel naar een succesvol team.

Overigens zal ik mezelf nooit typeren als bevlogen en gepassioneerd. Eerder als relaxed en rustig. Ook de term uitblinker past mij en ons bedrijf (ihomer) minder. Zelf kiezen we voor de benaming: het meest normale bedrijf. Hoe wij werken werk je privé ook namelijk. Dat is als vrienden bij elkaar gaan zitten, samen besluiten wat er moet gebeuren en iedereen doet wat. Geen hiërarchie, geen notulen en geen controles. De basis is vertrouwen en elkaar aanspreken als dat nodig is.

Hoe leerde je Claudia kennen? Hoort daar een anekdote bij?

Hmm, is dit een strikvraag? Ik vermoed dat het op een netwerkbijeenkomst was maar weet het niet zeker. Dat neem je me zeker niet in dank af, Claudia? Geen probleem hoor Dick. Volgens mij was onze eerste ontmoeting inderdaad bij de Open Coffee, zo rond 2013/2014. Daarna zagen we elkaar bij Jong MKB West Brabant en maakten we een koffie afspraak bij Princeville. Een gesprek dat drie uur duurde en misschien nog wel langer maar jij moest naar huis voor… een BBQ! En natuurlijk was je ook gewaardeerd jurylid bij SYTYCW (So You Think You Can Work).

Wat staat er nog op je bucketlist?

Voor iemand zonder doelstelling is het vast niet verwonderlijk dat ik geen bucketlist heb.

Heb je nog een gouden tip?

Ja, die heb ik. Focus op beter worden in je vak en laat alle andere zaken los. Wees als Daphne Schippers die tijdens een honderd meter alleen maar bezig is met ontspannen lopen en niet met de eindtijd. Zodra de eindtijd in haar hoofd een rol gaat spelen wordt de tijd slecht.

Heb je nog een quote voor ons?

“Leef je leven als een luchtballon: ga daar waar de wind je brengt en geniet van de weg.”

Dit tovert een glimlach op jouw gezicht

  1. Jouw favoriete zanger/band? Fleetwood Mac.
  2. De beste maand in het jaar? De huidige maand.
  3. Jouw (jeugd)held? De voetballer Tscheu La Ling. Op momenten briljant, zelden effectief. Misschien wel het beste voorbeeld dat resultaat soms ook belangrijk is.
  4. Jouw lievelingsgerecht? Alles van de BBQ zolang het vlees is.
  5. Je mooiste herinnering? Die van morgen over vandaag.

Meer weten over Dick Stegeman en ihomer?

Gepubliceerd op: 26 mei 2021

Alle uitblinkers